Κύπρος: Ρήξη με την τρόικα
Κύπρος: Ρήξη με την τρόικα
Σε ανοικτή ρήξη με την τρόικα βρίσκονται οι κυπριακές αρχές με αφορμή τις προσπάθειες του κοινοβουλίου να αλλάξει νομοθεσίες που οι πιστωτές θεωρούν ότι υπονομεύουν τη συμφωνία για το μνημόνιο.
Λίγες μόλις βδομάδες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, έρχεται στην επιφάνεια η επιφυλακτικότητα με την οποία βλέπουν οι πιστωτές τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, και κυρίως η βουλή, να αλλάξουν τους νόμους που σχετίζονται με το καθεστώς εξυγίανσης της Τρ. Κύπρου και τις ρυθμίσεις για τους περιορισμούς.
Κάποιοι από τους πιστωτές φαίνεται να βλέπουν στον κοινοβουλευτικό ακτιβισμό καταστάσεις που τους θυμίζουν την περίπτωση της Ελλάδας, όταν δηλαδή γίνονταν συμφωνίες που δεν τηρούνταν.
Η δημοσίευση της επιστολής του επικεφαλής της τρόικας Maarten Verway προς τον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έφερε στο προσκήνιο το έλλειμμα αξιοπιστίας που άρχισε να δημιουργείται για τις κυπριακές αρχές και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος στην υλοποίηση του αμφιλεγόμενου προγράμματος που κατάρτισαν οι πιστωτές.
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε χθες το αξιόχρεο της Κύπρου εντοπίζοντας μεγάλους κινδύνους στην υλοποίηση του προγράμματος.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα του νόμου εξυγίανσης, ο κ. Verway εκφράζει στην επιστολή του έκπληξη γιατί το κυπριακό κοινοβούλιο προσπαθεί να αλλάξει το νόμο, μεταφέροντας εξουσίες στον υπουργό, χωρίς καν να διαβουλευθεί με την τρόικα.
Ο νόμος πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου υπό τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υπήρχαν πριν το δεύτερο Eurogroup. Δίνει στην Κεντρική Τράπεζα μεγάλη εξουσία και ρόλο στην εξυγίανση των τραπεζών, ορίζοντας την ως αρχή εξυγίανσης.
Με πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε προσπάθεια να οριστεί από κοινού ως αρχή εξυγίανσης ο υπουργός Οικονομικών.
Δεδομένης της διαβούλευσης που υπήρχε με την τρόικα για την κατάρτιση του νόμου πλαισίου – στις συζητήσεις Μαρτίου στη βουλή συμμετείχε εκπρόσωπος της ΕΚΤ – οι πιστωτές εκφράζουν απορία γιατί οι κυπριακές αρχές δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να διαβουλευθούν με αυτούς τις προτεινόμενες αλλαγές.
Είναι η δεύτερη φορά που η πρόταση νόμου για τροποποίηση του νόμου εξυγίανσης εισπράττει τα αρνητικά σχόλια της τρόικας.
Η αρχική πρόταση νόμου προνοούσε ρυθμίσεις για ταχύτερη έξοδο της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Οι πιστωτές θεωρούν ότι το 30% των ανασφάλιστων καταθέσεων στη BOCY πρέπει να μείνει δεσμευμένο μέχρι να εξέλθει η Τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης στο τέλος Ιουλίου.
Την περασμένη βδομάδα οι πιστωτές απέρριψαν επίσης τις προσπάθειες των κυπριακών αρχών να άρουν μέρος των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
Σε επιστολή τους με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους στην Κύπρο, αναφέρουν μεταξύ άλλων, ότι οι «κυπριακές αρχές έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στη διαχείριση των προσδοκιών του κοινού».
Βασικός άξονας των διαφωνιών των κυπριακών αρχών με τους πιστωτές είναι ο ρόλος που ασκεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η Κεντρική Τράπεζα.
Η ενημέρωση που έλαβε ο κ. Verway την Παρασκευή για τις προθέσεις της βουλής, θεωρήθηκε από μερίδα των βουλευτών ως απόδειξη ότι η ΚΤ λειτουργεί «ως πράκτορας της τρόικας».
Η «Αλήθεια» κάνει σήμερα λόγο για τους «τροϊκανούς της Κεντρικής».
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο euronews ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει ότι ο ίδιος σέβεται τις αποφάσεις των ανεξάρτητων αρχών, και την ίδια στιγμή θα πρέπει «ο ανεξάρτητος αξιωματούχος να σέβεται την ίδια ώρα και τις αποφάσεις της κυβερνήσεως».
Παρά το τεταμένο κλίμα που φαίνεται να δημιουργείται μεταξύ των κυπριακών αρχών και των πιστωτών, η ρήξη αναμένεται να έχει και συνέχεια.
Η πρόταση νόμου για διορισμό δύο εκτελεστικών συμβούλων στο ΔΣ της ΚΤ αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για νέες διαφωνίες με τους πιστωτές.
Facebook Comments