Σημαντική νίκη φαίνεται πως κατάφερε το Πεκίνο στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει τον διεθνή ρόλο του γουάν, καθώς τον Αύγουστο το κινεζικό νόμισμα κατέλαβε την τέταρτη θέση σε χρήση στις διεθνείς συναλλαγές εκτοπίζοντας το ιαπωνικό γιεν.

Προηγούνται το δολάριο, το ευρώ και η στερλίνα. Η αναβάθμισή του αυτή κατεγράφη ακριβώς τον μήνα που το κινεζικό νόμισμα βρισκόταν στη δίνη της υποτίμησής του από την κεντρική τράπεζα της χώρας αλλά και της σημαντικής διολίσθησης που σημείωσε τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οπως τονίζει η οργάνωση διεθνών συναλλαγών SWIFT, στη διάρκεια του Αυγούστου χρησιμοποίησαν το γουάν για τις συναλλαγές τους περισσότερες από 100 χώρες.

Επίσης προώθησαν τις διεθνείς τους πληρωμές σε γουάν περισσότερα από 1.700 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που σηματοδοτεί αύξηση 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Περίπου 600 από αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποίησαν το γουάν στις συναλλαγές τους χωρίς να έχουν θυγατρική στην Κίνα ή στο Χονγκ Κονγκ.

Εν ολίγοις έγινε σε γουάν το 2,79% των διεθνών συναλλαγών που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου, ενώ τον Ιανουάριο του περασμένου έτους το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,39%. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση του σε διεθνείς πληρωμές έχει σχεδόν διπλασιασθεί σε χρονικό διάστημα περίπου 1,5 έτους.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, το γουάν χρησιμοποιήθηκε στο 9,1% του συνόλου των πιστώσεων που δόθηκαν για την κάλυψη εμπορικών συναλλαγών. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, άλλωστε, το γουάν άφησε πίσω του επτά νομίσματα με κριτήριο πάντα το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στις διεθνείς συναλλαγές.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες που προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση του γουάν, ξεχωρίζει η Σιγκαπούρη που το χρησιμοποίησε στο 24,4% των διεθνών συναλλαγών της και ακολουθεί η Βρετανία με χρήση του γουάν στο 21,6%. Η αξία των ανταλλαγών συναλλάγματος σε γουάν που έγιναν τον Αύγουστο σημείωσε, επίσης, αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Η οργάνωση SWIFT αποδίδει πάντως την αύξηση αυτή στην απόφαση που έλαβε τον Αύγουστο η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να προβεί σε μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματος.

Facebook Comments