Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μεταφορά της εποπτείας του διατραπεζικού επιτοκίου αναφοράς Libor (London Interbank Offered Rate) σε έναν ευρωπαϊκό φορέα με έδρα το Παρίσι, στο πλαίσιο μίας συνολικής μεταρρύθμισης του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών αναφοράς που χρησιμοποιούνται στις αγορές (από το πετρέλαιο έως το χρυσό), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Με το σχέδιο της Επιτροπής, το οποίο είναι σε γνώση της εφημερίδας, επιδιώκεται να σταματήσει η αυτορύθμιση εκατοντάδων δεικτών αναφοράς και να μεταφερθεί η εποπτεία του Libor από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιόγραφων και Αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) που έχει έδρα το Παρίσι.

Το σχέδιο για τη μεταφορά της εποπτείας από το Λονδίνο αναμένεται ότι θα προκαλέσει την οργή του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος επιβλέπει ήδη μία μεγάλης κλίμακας αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού του Libor, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο βασικό επιτόκιο αναφοράς μετά το σκάνδαλο της χειραγώγησής του από μεγάλες τράπεζες.
Η πρόταση της Επιτροπής πρόκειται να ανακοινωθεί το καλοκαίρι, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει δυσκολία στη νομοθέτησή της πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο χρόνο. Το σχέδιο των Βρυξελλών προβλέπει ότι όλοι οι δείκτες τιμών που δημοσιεύονται —και χρησιμοποιούνται για λόγους αναφοράς σε χρηματιστηριακές αγορές ή χρηματοδοτικές συμβάσεις— θα πρέπει να εγκρίνονται και να παρακολουθούνται από εποπτικές αρχές.

Η υποχρέωση αυτή αφορά ένα σύνολο εκατοντάδων δεικτών, οι οποίοι σχετίζονται από τα επιτόκια ως τα περισσότερα εμπορεύματα και τη ναυτιλία. Η πρόταση της Επιτροπής σημειώνεται εβδομάδες μόνο μετά την έναρξη έρευνάς της για πιθανή χειραγώγηση των δεικτών αναφοράς για το πετρέλαιο. Οι δείκτες αναφοράς των εμπορευμάτων —περιλαμβανομένης της τιμής του πετρελαίου Brent— δεν ρυθμίζονται και οι εκδότες τους αντιδρούν στην ύπαρξη κάθε εποπτείας. Αν και η Επιτροπή προτείνει, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των διαχειριστών των δεικτών αυτών να εποπτεύεται από αρχές των χωρών τους, επισημαίνει ότι το Libor και το Euribor (επιτόκιο αναφοράς του ευρώ) καθώς και άλλοι «μεγάλης σημασίας για την ΕΕ δείκτες αναφοράς» πρέπει να τεθούν υπό την άμεση εποπτεία της ESMA.

Facebook Comments