Morgan Stanley: Στο 25% οι πιθανότητες Grexit στο επόμενο 6μηνο
Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται με μεγάλη ταχύτητα, τονίζει η Morgan Stanley
Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται με μεγάλη ταχύτητα, τονίζει η Morgan Stanley
Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται με μεγάλη ταχύτητα, τονίζει η Morgan Stanley, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία επανέρχεται σε ύφεση, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, οι τραπεζικές καταθέσεις φεύγουν και η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται.
H επενδυτική τράπεζα δίνει πιθανότητες 25% για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με το ποσοστό να αυξάνεται όσο η κατάσταση δεν ομαλοποιείται.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley η πιθανότητα να δούμε ένα γρήγορο συμβιβασμό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων έχει μειωθεί. Ένα Grexit θα σηματοδοτήσει επίσης μεγαλύτερη άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα της Ελλάδας.
Σε μια απόδοση της τάξεως του 10%, τα ελληνικά ομόλογα είναι κάτι σπάνιο σε έναν κόσμο όπου τα Bunds (γερμανικά ομόλολα) πληρώνουν λιγότερο από 0,25%.
Γι αυτό το λόγο, η Morgan Stanley αφαιρεί από το χαρτοφυλάκιο των κορυφαίων επιλογών του 2015 τα ελληνικά ομόλογα.
Oπως τονίζεται, το Grexit πιθανότατα θα πυροδοτήσει κρίση εμπιστοσύνης. Αν και η υποτίμηση του νομίσματος θα έχει καλές επιπτώσεις στις εξαγωγές, οι εισαγωγές θα γίνουν μάλλον ακριβότερες. Τα πλεονεκτήματα μιας ανάκαμψης με οδηγό τις εξαγωγές θα χάσουν τη δυναμική τους γρήγορα αν ο πληθωρισμός σβήσει τα οφέλη της ανταγωνιστικότητας. Αυτό θα σήμαινε υψηλότερα επιτόκια, μειώσεις μισθών και γενικά λιγότερα δικαιώματα.
Αν και το βασικό σενάριο δεν αποτελεί το Grexit, τονίζει η MS, ένα λάθος στη χάραξη πολιτικής, θα μπορούσε να οδηγήσουν σε αυτό.
Το λάθος αυτό μπορεί να εκτυλιχθεί μέσα σε πέντε… βήματα, ως εξής:
1. Κεφαλαιακοί έλεγχοι: σε μια κατάσταση σημαντικού χρηματοοικονομικού στρες, η κυβέρνηση θα επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να εμποδίσει την αύξηση των εκροών καταθέσεων.
2. Νομισματική μετάβαση: Δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά αν συμβεί, μια πιθανότητα είναι η άμεση αλλαγή νομίσματος. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει υποχρεώσεις σε δραχμές σε συγκεκριμένη ισοτιμία .
3. Το τύπωμα δραχμών: Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα συμμετέχει πλέον στο Ευρωσύστημα και θα εφαρμόσει τη δική της νομισματική πολιτική με βάση τη δραχμή.
4. Στάση πληρωμής του εξωτερικού χρέους: Το εσωτερικό χρέος θα μπορούσε να μετατραπεί σε δραχμές, το χρέος προς τους ξένους όμως θα παραμείνει σε ευρώ. Αρα το βάρος του χρέους, δεδομένης και της υποτίμησης της δραχμής, θα ανέβει, οδηγώντας σε γενική στάση πληρωμών.
5. Έξοδος από ΕΕ: Αν και δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει την ΕΕ, κάτι που θα σήμαινε τον αποκλεισμό της από την Ενιαία Αγορά και ίσως από τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ.
Facebook Comments