Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν προσελκύσει κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών από το εξωτερικό, προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τις θετικές προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων που διακρίνονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και αποτελεσματική διοίκηση. Βέβαια, καθίσταται σαφές πως διαρθρωτικές αλλαγές από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου είναι απαραίτητες να γίνουν με απώτερο στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και την ενίσχυση της ρευστότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η κρίση σίγουρα αποτελεί πρόβλημα για τις επιχειρήσεις αλλά συνάμα και ευκαιρία. Αφενός, πρέπει να ξεφύγουν από την δίνη της οικονομικής λαίλαπας και αφετέρου να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να αναζητήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η μείωση των λειτουργικών εξόδων και οι απολύσεις δεν είναι αρκετές για την έξοδο από την ύφεση. Χρειάζονται στρατηγικές ανάπτυξης και αναθεώρηση των εσωτερικών λειτουργιών και της οργάνωσης στο σύνολό της. Η στρατηγική αποτελεί ουσιαστικά τον καθορισμό μιας γενικής κατεύθυνσης για την επιχείρηση και την διαμόρφωση σφαιρικών επιχειρησιακών πολιτικών.

Η επιχείρηση θα πρέπει σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον να εκπληρώσει δύο στόχους: α) την επιβίωσή της και β) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον. Η σωστή χρηματοοικονομική διαχείριση λειτουργεί ως ασπίδα της επιχείρησης εν μέσω ύφεσης και αποτελεί το εφαλτήριο για την ανάπτυξή της. Οι Dobbs et al (2002) συμπέραναν ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με χαμηλό δείκτη χρηματοοικονομικής μόχλευσης μπορούν να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε περιόδους ύφεσης. Βραχυπρόθεσμα η επιχείρηση πρέπει να εστιάσει στην μείωση των κινδύνων που αντιμετωπίζει και στην αύξηση της πιθανότητας επιβίωσής της. Αυτό απαιτεί σωστή διαχείριση της ρευστότητας και έλεγχο του «Νεκρού σημείου».

Για το θέμα της Επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης καθώς επίσης και των ρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν ώστε πολλές επιχειρήσεις να μην περιθωριοποιηθούν λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, μας ανέπτυξε ο κ. Κωνσταντίνος Κουνάδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της “Monte Nero Capital Markets Advisors”.

Κύριε Κουνάδη, είστε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Monte Nero Capital Markets Advisors”, με αρκετή εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών Επιχειρηματικής και Χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης. Η Εταιρία σας ανταγωνίζεται μεγάλους εξειδικευμένους Οίκους, πώς διαφοροποιείται  από αυτούς;

Το όραμά μας και κατ’ επέκταση η διαφοροποίησή μας στηρίζεται σε αυτό που αποκαλούμε “TIR”, δηλαδή “Trust, Integrity and Respect”, που σημαίνει Εμπιστοσύνη, Ανιδιοτέλεια και Σεβασμός. Εμείς δουλεύουμε για «Δημιουργούς-Παραγωγούς». Θεωρούμε ότι η αμοιβή μας πρέπει να έρχεται για τα καλά μας αποτελέσματα. Σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, αν αυτό το ακολουθεί κανείς πιστά, στην αρχή έχει κόστος, όμως στο τέλος αυτή η προσπάθεια αμείβεται περισσότερο και για εμάς αυτό είναι ικανοποίηση.

Προέρχεστε και γνωρίζετε πολύ καλά τον χώρο του Χρηματιστηρίου. Αν ήσασταν θεσμικός επενδυτής, θα επενδύατε στις σημερινές χαμηλές αποδόσεις;

Να σας πω την αλήθεια, αν ήμουν θεσμικός επενδυτής, σήμερα που μιλάμε, μάλλον δεν θα τοποθετούσα τα χρήματα των πελατών μου, στο Χ.Α., αν λάβουμε υπόψη και την υψηλή αβεβαιότητα που διακρίνει αυτή την στιγμή την οικονομία μας. Ξέρετε, η τοποθέτηση κεφαλαίων σε ένα χρηματιστήριο δεν έχει να κάνει μόνο με το επίπεδο των τιμών, αλλά έχει να κάνει και με πολλά άλλα θέματα και ιδιαίτερα με τον δυναμισμό μιας οικονομίας. Πάντως, για να σας πω και την άλλη πλευρά του νομίσματος, αν διέβλεπα μια πιο ξεκάθαρη θετική πορεία στην οικονομία αλλά και μια αλλαγή στην δομή και τον ρόλο του ελληνικού χρηματιστήριου, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα τιμών, τότε, ως θεσμικός επενδυτής σίγουρα θα προεξοφλούσα τα καλά νέα παίρνοντας θέση αγοράς (buy) για τους πελάτες μου, από νωρίς.

Αναφέρατε το ελληνικό χρηματιστήριο. Τι χρειάζεται κατά την γνώμη σας;

Κατά την προσωπική μου άποψη, σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ένας μη αποτελεσματικός κλειστού τύπου μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων, χωρίς συνεργασίες, απομονωμένο στην Νότιο-Ανατολική περιοχή της Μεσογείου, χωρίς πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της αγοράς, με χαμηλή ρευστότητα. Μιλάμε για ένα χρηματιστήριο το οποίο συνεχώς συρρικνώνεται, τα IPO’s, δηλαδή οι εισαγωγές νέων εταιριών είναι σχεδόν ανύπαρκτες, εδώ και αρκετά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην γειτονιά μας υπάρχουν χρηματιστήρια όπως αυτό της Κωνσταντινούπολης και του Ισραήλ, τα οποία σε αντίθεση με το δικό μας αναπτύσσονται συνεχώς κατά την τελευταία δεκαπενταετία, τα οποία έπαιζαν και εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο ως μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Όπως είπα και πιο πάνω όλο αυτό πρέπει να αλλάξει..

Με βάση την μακροχρόνια εμπειρία σας, ποιος μπορεί να είναι ο καταλύτης για την αναθέρμανση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση;

Πιστεύω ότι ο καταλύτης για την αναθέρμανση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση δεν μπορεί να είναι κάτι το μεμονωμένο. Αντιθέτως, ο καταλύτης αυτός είναι μια συνάρτηση πολλών μεταβλητών (πραγματικών μεταβλητών και ψευδομεταβλητών), όπου κύριες μεταβλητές θα έβλεπα (α) τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, (β) τη διοχέτευση ρευστότητας στις «ζωντανές» ελληνικών συμφερόντων εταιρίες, δηλαδή στις ελληνικές εταιρίες (έστω και αν οι εταιρίες αυτές είναι υπερ-δανεισμένες) που τα προϊόντα τους εξακολουθούν να έχουν ζήτηση, (γ) στην εξωστρέφεια, (δ) την επανεκπαίδευση των εργαζομένων της επιχείρηση και (ε) στην συμμετοχή περισσοτέρων γυναικών στις υψηλές διοικητικές θέσεις.

Εξειδικεύεστε στην επιχειρηματική αναδιάρθρωση. Με δεδομένη την “αιχμαλωσία’’ πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, στον δανεισμό, τι θα συμβουλεύατε μία επιχείρηση που έχει δάνεια;

Καταρχάς, θα συμβούλευα την Διοίκηση της εταιρίας, άμεσα να διαβάσει με μεγάλη προσοχή όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις τράπεζες. Να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού της τεκμηριωμένα παρουσιάζοντας ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο, όπου αυτό απαιτείται. Η ορθή κοστολόγηση των προϊόντων και των υπηρεσιών μιας εταιρίας, η ορθή πολιτική πιστώσεων και διαχείρισης ρευστότητας, χωρίς να δημιουργούνται νέες επισφάλειες, είναι τα χρηματοοικονομικά εκείνα στοιχεία που πρέπει άμεσα να ελέγξει μια εισηγμένη ή μη εισηγμένη εταιρία. Κάνω τον διαχωρισμό σε εισηγμένη και μη εισηγμένη, διότι κατ’ ελάχιστον, οι εισηγμένες εταιρίες οφείλουν να σέβονται αυτό που ονομάζουμε “sharesholders value”.

Ποια ρύθμιση θα προτείνατε ως την πλέον κατάλληλη για τις επιχειρήσεις;

Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα και δεν είναι εύκολο να απαντηθεί με μια γενικευμένη τοποθέτηση. Τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά ενός δανείου σε μια επικείμενη ρύθμιση, διαφέρουν από δάνειο σε δάνειο, από εταιρία σε εταιρία. Κατά την γνώμη μου ένα επιχειρηματικό δάνειο δεν μπορεί να τυποποιηθεί, δηλαδή, δεν γίνεται εύκολα «facon», επομένως, πιστεύω ότι για κάθε εταιρία υπάρχει και ένας διαφορετικός τύπος ρύθμισης και μια διαφορετική στρατηγική διαπραγμάτευσης, που η εκάστοτε εταιρία οφείλει να ακολουθήσει έχοντας κατά νου τις λειτουργικές και συσσωρευτικές της χρηματικές ροές. Σε αυτό ερχόμαστε να βοηθήσουμε την εταιρία με την εξειδίκευση και την εμπειρία μας προκειμένου να φέρουμε καλά αποτελέσματα για τον πελάτη μας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που έχει εγκλωβιστεί και περιθωριοποιηθεί λόγω της παρατεταμένης ύφεσης; Τι πρέπει να κάνουν;

Νομίζω ότι ο όρος «περιθωριοποίηση» είναι ένας πολύ σκληρός όρος και είναι ένας όρος που δεν μου αρέσει να τον χρησιμοποιώ στην καθημερινότητα. Θα σας έλεγα λοιπόν ότι, μια οικονομία που ήδη βαδίζει τον 6ο χρόνο ύφεσης, είναι λογικό να υπάρχουν και εταιρίες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, είτε αυτές έχουν να κάνουν με το ελληνικό δημόσιο, τις τράπεζες, τους προμηθευτές, είτε με τους εργαζομένους. Επομένως, πριν ακόμη αποφασίσουμε να κλείσουμε μια τέτοια επιχείρηση με δυσμενή οικονομικά στοιχεία, όπου σίγουρα η ανεργία θα βαίνει αυξανόμενη, ίσως να πρέπει να σκεφτούμε και τη δυνατότητα φιλικού συμβιβασμού με τους πιστωτές και αντιστροφή της εταιρίας (turnaround), χωρίς να αποκλείουμε κα την λύση της πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 106Β).

Facebook Comments