Προειδοποίηση στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πως οι τεχνικές διαβουλεύσεις που γίνονται στην Αθήνα δεν πηγαίνουν καλά έστειλαν οι τρεις θεσμοί, μετά από τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» και του πρακτορείου Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ σημείωσαν πως τα τεχνικά κλιμάκια λαμβάνουν πολύ λίγες πληροφορίες για τα δημοσιονομικά της ελληνικής κυβέρνησης και άλλα κρίσιμα ζητήματα.

«Η γραμμή ήταν πως οι Έλληνες δεν συνεργάζονται», δήλωσε στην WSJ ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας μάλιστα ότι η «γενική αίσθηση» που κυριάρχησε ήταν πως «η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα».

Πηγές του Bloomberg ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ χαρακτήρισαν τη χώρα μας ως τον λιγότερο συνεργάσιμο δανειολήπτη στην 70ετή ιστορία του οργανισμού, προσθέτοντας μάλιστα πως η συμπεριφορά της Αθήνας προς τους επίσημους δανειστές της είναι απαράδεκτη.

Σύμφωνα με την WSJ, με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που διαθέτουν, οι τρεις θεσμοί εκτιμούν πως η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει τις πληρωμές των υποχρεώσεών της μόνο για λίγες ακόμα εβδομάδες. Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν δε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναστείλει την ψήφιση νέων νομοσχεδίων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα δημοσιονομικά.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την Αθήνα πως τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές συνιστούν μονομερείς κινήσεις, κάτι που η ελληνική πλευρά απορρίπτει.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και το θέμα της ρευστότητας, κατά την συνάντηση που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρασουά Ολάντ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ την Πέμπτη τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής (19-20 Μαρτίου).

Η έκτακτη σύσκεψη, που ζήτησε η Αθήνα καθώς το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου, επιβεβαιώνει τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση κατά τις τελευταίες ημέρες πως το όλο θέμα πρέπει να λυθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, κι όχι από τα τεχνικά κλιμάκια.

Facebook Comments