Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εγκατέλειψε την φράση ότι θα παραμείνει υπομονετική στην αύξηση των επιτοκίων, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αύξηση τον Ιούνιο και την ίδια ώρα διατηρώντας μια προσεκτική στάση.

«Μια αύξηση στον στόχο για το εύρος των επιτοκίων παραμένει απίθανη στην συνάντηση του Απριλίου» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Fed.

Ειδικότερα, μετά την διήμερη συνεδρίασή τους οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν να εγκαταλείψουν την διασφάλιση που παρείχαν στο κοινό ότι θα παραμείνουν “υπομονετικοί” όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Αντ’ αυτού η Fed ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια όταν είναι επαρκώς πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά προς τον στόχο 2% της Τράπεζας και ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται.

“Αυτή η αλλαγή του guidance δεν σημαίνει ότι η Fed έχει αποφασίσει τον χρόνο που θα ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Δεκαπέντε από τους 17 αξιωματούχους της Fed δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του έτους αλλά αναθεώρησαν καθοδικά τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της αύξησης. Παράλληλα, υποβάθμισαν και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να διαμορφώσει την προθυμία τους για αύξηση των επιτοκίων του επόμενους μήνες.

Facebook Comments