Θυμάστε το Plan Ζ;
Θυμάστε το Plan Ζ;
Το άκρως απόρρητο σχέδιο Ζ, για το οποίο εργάστηκε από τα τέλη Ιανουαρίου του 2012 έως τον Μάιο του 2012, μια εξαιρετικά ολιγομελής και κλειστή ομάδα αξιωματούχων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το οποίο προέβλεπε από σφράγισμα των ΑΤΜ και συνοριακούς ελέγχους για την παρεμπόδιση φυγής κεφαλαίων μέχρι την κυκλοφορία ειδικών χρεωστικών σημειωμάτων (IOU) ως προσωρινού νομίσματος;
Το περίφημο σχέδιο που ανέλυε το πώς θα οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια το Grexit και πώς θα προστατευθούν τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης από τη μετάδοση της κρίσης;
Το σχέδιο που τελικώς δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί, καθώς η Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε ότι ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η νέα (τότε)ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα με την τρόικα;
Αυτό το σχέδιο υπάρχει ακόμη στα συρτάρια της Φραγκφούρτης, των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερο κρατούμενο: Προχθές, το γερμανικό περιοδικό Manager Magazin αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ έχει τρέξει τρία μοντέλα-σενάρια για τις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ στο ελληνικό χρέος, τα οποία και παρουσίασε στην Bundesbank.
Και τρίτο: Πριν λίγες εβδομάδες το Spiegel είχε αποκαλύψει επίσης ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη ετοιμάσει σενάρια έκτακτης ανάγκης για να εξετάσουν τις συνέπειες της εξόδου της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση και το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι υπόλοιπες χώρες. Όπως είχε αναφέρει, η Ε.Ε και η Ευρωζώνη έχουν δημιουργήσει ένα τοίχος προστασίας της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια με σκοπό να διαχειριστούν καλύτερα τις όποιες συνέπειες μιας αποχώρησης ενός κράτους μέλους από την Νομισματική Ένωση.
Το τελευταίο διάστημα, και αυτήν την εβδομάδα πιο έντονα, η λέξη Grexit και η λέξη Grexident φιγουράρουν στους τίτλους των περισσότερων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου και των περισσότερων αναλύσεων διεθνών οίκων και τραπεζών.
Μοody’s, Morgan Stanley, Fitch, S&P, Goldman Sachs, Deutsche Bank… Τώρα που το σκέφτομαι, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην έχει μιλήσει – με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο – για το Grexit.
Και αν κάποιοι σκέφτονται πως αυτό το μπαράζ εκθέσεων και άρθρων αποτελεί μέρος ενός διεθνούς σχεδίου να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό – αν και ακούγεται… μυθιστορηματικό – ίσως και να είναι, ναι.
Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι έχει πάψει πια να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο λόγος που ασχολούνται με το θέμα είναι ακριβώς επειδή ΕΙΝΑΙ θέμα, είναι ένα σενάριο, μέσα σε όλα τα άλλα.
Και αν το Grexit ήταν μία – σοβαρή – πιθανότητα το 2012, τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη…. Ο πόλεμος λέξεων, τα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων και οι διαρροές περί ασυνεννοησίας και μη συνεργασίας στις τελευταίες συναντήσεις που είχε η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των πιστωτών, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Και η αλλαγή στάσης των «έξω», επίσης δεν είναι τυχαία. Ο Μοσκοβισί χθες τόνισε πως «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε τίμημα, αλλά με αυστηρούς όρους, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές». Βέβαια στη συνέχεια και μέσα σε λίγες ώρες το πήρε πίσω λέγοντας πως «η ΕΕ συνολικά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο». Και αν υποθέσουμε ότι το πρώτο του… ξέφυγε και μετά αναγκάστηκε να το μαζέψει, αυτό απλά αποδεικνύει ότι το θέμα Grexit φυσικά και έχει συζητηθεί και φυσικά και είναι στο τραπέζι.
Επίσης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε προχθές σε σενάριο τύπου Κύπρου για την Ελλάδα, με επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έως τον Ιούλιο.
Μπορεί λοιπόν το Grexit να αποτελεί μία στρατηγική απειλής και πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση να… «συμμορφωθεί», αλλά ποιος μπορεί να αποκλείσει την όποια πιθανότητα να μην είναι έτσι τα πράγματα; Είναι έτοιμη η κυβέρνηση – με βάση και την σημερινή της στάση – να το αντιμετωπίσει;
Αναρωτιέμαι λοιπόν αν ο κ. Βαρουφάκης πραγματικά συνεχίζει να πιστεύει , όπως έγραφε το 2013 στο blog του (στο άρθρο «Some of us always said it: Grexit was an incredible threat») , ότι το Grexit ήταν (τότε) μία μη πιστευτή απειλή, ότι ποτέ πραγματικά δεν είχε τεθεί στο τραπέζι και πως κανείς δεν πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη…
Κάποιοι λοιπόν το προεξοφλούν, κάποιοι το επισείουν ως απειλή, κάποιοι το ξορκίζουν, κάποιοι προετοιμάζονται γι’ αυτό και κάποιοι το αποκλείουν.
Συνήθως, όμως, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά…
Facebook Comments