Στα 18,66 δισ. δολάρια προσδιορίζεται το κόστος του νομισματικού πολέμου στα έσοδα των αμερικανικών επιχειρήσεων μόνο για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω απώλειες, επειδή οι διακυμάνσεις των νομισμάτων, με πρωταγωνιστές το δολάριο και το ευρώ, συνεχίζουν να είναι απρόβλεπτες.

Στο επίκεντρο των νομισματικών εξελίξεων είναι η επικείμενη αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2006, όταν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι επεκτατικές και άρα εκ διαμέτρου αντίθετες. Σύμφωνα με στοιχεία της FireApps, το συνολικό κόστος του νομισματικού πολέμου στα έσοδα των επιχειρήσεων της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης ανέρχονται στα 39,54 δισ. δολάρια ή 37,32 δισ. ευρώ καθόλη τη διάρκεια του 2014.

Ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης από την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γιέλεν, στην Ουάσιγκτον, για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ προειδοποίησε χθες από τη Βομβάη τους κεντρικούς τραπεζίτες των αναδυόμενων αγορών να βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Ακόμη και εάν η διαχείριση μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων είναι καλή, η ενδεχόμενη μεταβλητότητα των αγορών θα ενισχύσει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Σε πρόσφατη ακρόαση ενόψει επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, η κ. Γιέλεν είχε πει ότι η πορεία των επιτοκίων θα αποφασίζεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ανάλογα με τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την επόμενη κίνηση της Fed.

Χθες το ευρώ ενισχύθηκε προσωρινά έως τα 1,0650 δολάρια από το χαμηλό των 1,0551 δολαρίων λόγω των προβλέψεων ότι η Fed θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ που θα γίνει πρώτη φορά από το 2006. Από τις αρχές του έτους, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 12,5%, προσεγγίζοντας όρους απόλυτης ισοτιμίας για πρώτη φορά από τότε που κυκλοφόρησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Από τον περασμένο Μάιο, ταυτόχρονα, το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 25% έναντι καλαθιού με τα έξι ισχυρότερα νομίσματα.

Οπως υπολογίζεται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, κράτη και επιχειρήσεις έχουν δανειστεί περίπου 9 τρισ. σε δολάρια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους.

Επιπτώσεις ήδη επωμίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στο εξωτερικό, διότι όλες οι προβλέψεις τους έχουν ανατραπεί από τις έντονες διακυμάνσεις στο δολάριο ως προς το ευρώ και το γιεν. Η DuPont, η Procter& Gamble, για παράδειγμα, έχουν ανακοινώσει μειωμένα κέρδη από την άνοδο του δολαρίου, ενώ επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί από εταιρείες διαφορετικών κλάδων όπως ο κολοσσός τεχνολογίας Apple και Microsoft και οι φαρμακοβιομηχανίες Bristol-Myers Squibb Co. και Pfizer.

Επηρεάζονται, επίσης, οι ισοτιμίες των υπολοίπων οικονομιών και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν τα νομίσματά τους. «Προσεγγίζουμε, κατά πάσα πιθανότητα, ένα σημείο που οι ΗΠΑ θα αυξήσουν το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού αργότερα, φέτος» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ινδίας, Ραγκουράμ Ρατζάν, που έχει μπει στον «χορό» των μειώσεων των επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους, περίπου 20 κεντρικές τράπεζες έχουν μεταβάλει τη νομισματική πολιτική τους.

Facebook Comments