Έπειτα από την πτώση κατά 13% από τις αρχές του έτους, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μπορεί να αναχαιτιστεί μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς αναγνωρίζονται ενδείξεις για μια βελτίωση των οικονομιών της Ευρωζώνης, ενώ πολλοί αμφισβητούν τη χρονική στιγμή που θα προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Goldman Sachs αναθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την πορεία του ευρώ και αναμένουν να φθάσει σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος.

Η ιστορία είναι με το μέρος τους

Η τελευταία φορά που διολίσθησε το ευρώ σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο ήταν προ 15ετίας, λίγο αφότου ξεκίνησε η κυκλοφορία του. Το κοινό νόμισμα κατάφερε να διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του ενός δολαρίου από το 2002 παρά το ότι η Ευρωζώνη παγιδεύτηκε σε δύο υφέσεις και μια κρίση χρέους που απείλησε ακόμα και την ύπαρξή της.

Βραχυπρόθεσμα, η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από τις τοποθετήσεις της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γιέλεν, στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Αν και ευρέως αναμένεται να μη συμπεριληφθεί η λέξη «υπομονή» στην ανακοίνωση, η κ. Γιέλεν, ανοίγοντας την πόρτα σε μια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα να τονίσει πως οι κινήσεις της Fed θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Οι εκτιμήσεις της αγοράς προεξοφλούν μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι μεγάλο μέρος της αναδίπλωσης της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί από την άνοδο του δολαρίου κατά 10% έναντι καλαθιού με τα έξι ισχυρότερα νομίσματα και κατά 25% από τον Μάιο. Ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά, ενώ το ισχυρό δολάριο έχει πλήξει την κερδοφορία των αμερικανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων διότι τα προϊόντα τους στο εξωτερικό είναι πλέον πιο ακριβά.

Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για μια ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ενισχύονται από τα τελευταία στοιχεία που είτε ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αγορών, είτε κυμαίνονταν στο υψηλότερο όριο. Σε συνδυασμό με τις ισχυρές εισροές στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών, οδηγώντας τον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη Dax σε ρεκόρ ανόδου στις αρχές της εβδομάδας, πληρούνται οι προδιαγραφές για τη στήριξη του ευρώ.

Οπότε, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά τα μέσα του 2015, έρευνα του πρακτορείου Reuters, βασισμένη σε μειοψηφία αναλυτών που διαφωνεί με την ευρεία αντίληψη των αγορών, καταλήγει στο ότι το ευρώ θα ενισχυθεί μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Οπως απαντά στη σχετική δημοσκόπηση του Reuters η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια της αγοράς νομισμάτων της Rabobank, «δεν αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο και έτσι η άνοδος του δολαρίου θα εξαντληθεί μέχρι τον Ιούνιο». Από την άλλη πλευρά, η θεαματική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων έχει διαψεύσει, σχεδόν, όλες τις εκτιμήσεις των αγορών. Προς το παρόν, κυμαίνεται στα 1,05 δολάρια όταν προβλέπονταν ότι τέλη Μαρτίου θα διαμορφώνονταν στα 1,12 δολ. για να υποχωρήσει στα 1,08 δολ. μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Υποχώρηση του ευρώ προβλέπουν, επίσης, οι αναλυτές. Στόχος των αξιωματούχων της Ευρώπης είναι η αποδυνάμωση του ευρώ ώστε να ενισχυθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2% από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που κυμαίνεται σήμερα. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί η πεποίθηση του πρόεδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι αποδίδουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τότε θα είναι δύσκολο να εγκαταλείψουν οι επενδυτές το ευρώ, οδηγώντας τελικά στην άνοδό του.

Έντυπη

 

Facebook Comments