Nα διαπραγματευτεί την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Eurobank Nίκος Καραμούζης, σε εκδήλωση της Grant Thornton, η οποία διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Μάλιστα, το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος επισήμανε ότι το τέλος του τρέχοντος έτους θα ήταν το ιδανικό χρονικό διάστημα ώστε να αρθούν πλήρως τα capital controls.

Βέβαια, αναγκαίες προϋποθέσεις συνιστούν η βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των αγορών στην προοπτική και την οικονομική πολιτική της χώρας, στη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και στη σημαντική αποκλιμάκωση του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Καραμούζης εστίασε και στο ζήτημα της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όπως και επίσης, στη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
 
«Η άρση των περιορισμών θα δώσει τεράστια ώθηση στην εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών, και προσωπικά εκτιμώ ότι,  20 – 25 δισ. καταθέσεις είναι δυνατόν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εντός του 2016, ιδιαίτερα εάν η ευρύτερη κυβερνητική πολιτική συμβάλλει με συνέπεια στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής της χώρας μας» εκτίμησε χαρακτηριστικά.
 
Το στέλεχος της Eurobank υπερθεμάτισε παράλληλα, ότι η επιτυχής αντιστροφή της επενδυτικής «άπνοιας» και του αποταμιευτικού κενού συνθέτουν τη μεγάλη πρόκληση της οικονομικής πολιτικής.
 
Καταλήγοντας ο κ. Καραμούζης έδωσε έμφαση σε τρεις ακόμη παράγοντες:

  • Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • Την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης
  • Τη μάχη για να κερδίσουμε το στοίχημα με την κοινωνία

Facebook Comments