Ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio del Pino, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ έχει αποστείλει πρόσκληση σε οκτώ πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που δεν ανήκουν στο καρτέλ, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στις 21 Οκτωβρίου.

Οι εκτός ΟΠΕΚ χώρες οι οποίες προσκλήθηκαν είναι οι: Βραζιλία, Αζερμπαϊτζάν, Κολομβία, Καζακστάν, Νορβηγία, Μεξικό, Ομάν και Ρωσία.

Οι χώρες οι οποίες και προσκλήθηκαν, αποστέλλουν σταδιακά τις επιβεβαιώσεις τους με τον del Pino να αναφέρει ότι επιθυμεί τα άτομα που θα συμμετάσχουν να είναι ανώτερης πολιτικής εξουσίας με την έννοια ότι θα μπορούν να λάβουν άμεσες αποφάσεις χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου, η Βενεζουέλα αναμένεται να παρουσιάσει μια νέα στρατηγική για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου μέσω προοδευτικής μείωσης της παραγωγής και εισάγοντας ένα πρώτο «ελάχιστο επίπεδο» στα $70 ακολουθούμενο από ένα δεύτερο επίπεδο στα $100.

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση», τονίζει ο Ali al-Omair, του Κουβέιτ. «Θα υπάρξει συζήτηση και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αποφασίσουμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε», κατέληξε.

Το Σεπτέμβριο, επαφές μεταξύ εκπροσώπου του Πούτιν και του Ρώσου υπουργού ενέργειας, αποκάλυψαν ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να συζητήσει με τον ΟΠΕΚ σχετικά με στρατηγικές που θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν τις τιμές.

Θετικό σε συζητήσεις εμφανίζεται και το Μεξικό, το οποίο όμως έχει προειδοποιήσει ότι θα αρνηθεί να μειώσει την παραγωγή του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο χάσμα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν χώρες που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

*Αν το σχέδιο του ΟΠΕΚ στεφθεί με επιτυχία, τότε θα έχει υπάρξει μια σημαντική δομική αλλαγή στις αγορές. Εκτός από το ίδιο το πετρέλαιο, θα υπάρξουν μια σειρά ευκαιριών στις αγορές.

Facebook Comments