ΕΚΤ: Ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων μέσω δημοπρασιών
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ένα περιορισμένο πιλοτικό πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων μέσω δημοπρασιών
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ένα περιορισμένο πιλοτικό πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων μέσω δημοπρασιών
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ένα περιορισμένο πιλοτικό πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων μέσω δημοπρασιών (αντί μέσω ενδιάμεσων επενδυτικών οίκων), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών, το σύστημα των δημοπρασιών αποβλέπει στη βελτίωση της διαφάνειας του προγράμματος αγορών ομολόγων (QE) και μπορεί τελικά να επεκταθεί σε όλη την Ευρωζώνη.
Το νέο σύστημα εφαρμόζεται αρχικά από τρεις εθνικές κεντρικές τράπεζες – της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Λιθουανίας. Η γαλλική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε έναν κατάλογο με τους αριθμούς ταυτότητας των ομολόγων (ISIN) που θέλει να αγοράσει, εν όψει της δημοπρασίας που θα πραγματοποιήσει μεθαύριο (16 Οκτωβρίου), ενώ η ολλανδική δεσμεύθηκε να πράξει το ίδιο πριν τις πρώτες αγορές που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα με το νέο σύστημα. «Η μεγαλύτερη διαφάνεια των αγορών αναμένεται να ενθαρρύνει την εμβάθυνση των αγορών ομολόγων καθώς και να συμβάλλει στην ομαλότερη λειτουργία τους», δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Λιθουανίας, η οποία πραγματοποίησε χθες την πρώτη τέτοια δημοπρασία.
«Οι δημοπρασίες ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό, παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκεντρώνουν τη ρευστότητα όλης της αγοράς», δήλωσε ο Haoxiang Zhu, βοηθός καθηγητή Οικονομικών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο MIT, οποίος έχει μελετήσει την αντίστοιχη μέθοδο αγοράς ομολόγων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed). Είναι «συνήθως πιο αποτελεσματικές από τις αγορές που γίνονται διμερώς με αποκεντρωμένο τρόπο», πρόσθεσε. Οι δημοπρασίες που θα γίνουν πιλοτικά προβλέπουν ανταγωνιστικές προσφορές από τους πωλητές (των ομολόγων), με στόχο τη χαμηλότερη τιμή (reverse auctions). Η Fed χρησιμοποίησε αντίστοιχο σύστημα για το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη δοκιμή του νέου συστήματος στις 5 Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι θα διεξαχθεί «χωρίς να προδικάζεται με οποιονδήποτε τρόπο το αν το Ευρωσύστημα θα εξετάσει την πιο συστηματική εφαρμογή των δημοπρασιών». Το QE έχει γίνει ο κύριος προωθητικός παράγοντας της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης και η μέση απόδοση των κρατικών τίτλων της υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη του προγράμματος τον Μάρτιο.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν αγοράσει έως σήμερα ομόλογα αξίας άνω των 340 δις. ευρώ, με βάση το πρόγραμμα αυτό, με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, απελευθερώνοντας κεφάλαια στην οικονομία. Το πρόγραμμα προβλέπει συνολικά αγορές ομολόγων 1,1 τρις. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα ανακοινώσουν σύντομα την επιμήκυνση του προγράμματος πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016. Το σύστημα των δημοπρασιών θα γίνει «ο κανόνας» σε όλη την Ευρωζώνη, ανέφερε αναλυτής της Mizuho International στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, όμως άλλοι αναλυτές δεν είναι τόσο βέβαιοι, αναφέρει το Bloomberg.
Facebook Comments