Η βελούδινη επανάσταση που ήταν να ξεκινήσει η Αλέξης Τσίπρας κατέληξε σε… βελούδινη δικτατορία της εφορίας. Οι Έλληνες που έχουν ήδη δει τον «πλούτο» τους να καταρρέει αυτά τα έξι χρόνια των μνημονίων, είναι αντιμέτωποι με ολοένα και πιο βαριά μέτρα και με απειλές ακόμα και… φυλάκισης αν δεν κάνουν αυτό που… επιτάσσει ο νόμος.

Η κυβέρνηση θέλει να μαζέψει 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες, βάζοντας τον ελληνικό λαό υπό το ζυγό της εφορίας σε κάθε του βήμα. Μαχαίρι στις συντάξεις, φόροι επί… φόρων και μετά και άλλοι φόροι.

Με το νέο πολυνομοσχέδιο αν ένας πολίτης… ξεχάσει να δηλώσει εισοδήματα στην εφορία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινική δίωξη και κατάσχεση της περιουσίας του. Αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας την στιγμή που ακούει για υπουργούς που ξέχασαν να δηλώσουν 1 εκατομμύριο ευρώ.  Η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί ναι, αλλά μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, έτσι;

Με τα νέα μέτρα, ο Έλληνας που χρησιμοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες για τις μεταφορές του, ο οποίος κάθε άλλο παρά στην τάξη των «πλουσίων» δεν ανήκει, τιμωρείται με αύξηση 10% στις τιμές των εισιτηρίων. Μάλιστα φτάσαμε να ακούσουμε και πρόταση πως όποιος συλληφθεί να χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο, να κινδυνεύει ακόμα και με… φυλάκιση.

Με τους νέους… νόμους, το ακατάσχετο μειώνεται στο ποσό των 1.000 από 1.500 ευρώ αφήνοντας πιο ευάλωτους πλέον τους οφειλέτες σε κατασχέσεις των μισθών, των επιδομάτων και  των συντάξεων από οφειλές προς το δημόσιο.

Με την νέα… αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού, ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να μην υπάρχουν συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ, ενώ το «μαχαίρι» στις σημερινές είναι δεδομένο και όσο για τις επικουρικές, στο  μέλλον θα μπουν στην ιστορία.

Και για ποιες… συντάξεις μιλάμε την στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, καθώς τα ελλείμματα με τα οποία είναι αντιμέτωπα αποτελούν βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Τα έσοδα  στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου μειώθηκαν κατά 2,45 δισ. ευρώ ενώ το έλλειμμα στην Κοινωνική Ασφάλιση αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Και η ρύθμιση των 100 δόσεων τελικά ωφέλησε τους μεγαλο-οφειλέτες που έσπευσαν τις πρώτες μέρες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους γλιτώνοντας βουνό χρημάτων, ενώ ο μέσος Έλληνας έχει φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να πληρώσει ούτε  τα 20 ευρώ της δόσης και να χάνει την… ευνοϊκή αυτή ρύθμιση η οποία μόνο ευνοϊκή δεν γίνεται πλέον αφού αυξάνονται τα επιτόκια, μειώνονται αυτεπάγγελτα οι δόσεις και αυτοί που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν θα μειώνονται μήνα με τον μήνα.  Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Ταμείων, από τους συνολικά 350.000 οφειλέτες που προχώρησαν σε διακανονισμό οφειλών ύψους 6,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο , εκτός ρύθμισης στο τέλος Σεπτεμβρίου βρέθηκαν περίπου 35.000, δηλαδή το 10%. 

Με τα νέα προαπαιτούμενα, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα είναι αντιμέτωποι με μόνιμα capital controls αφού η χρήση καρτών στις συναλλαγές τους θα είναι υποχρεωτική και θα υπάρχει έλεγχος  στα μετρητά που σηκώνουν εβδομαδιαίως έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν τα 150 ευρώ.

Τα νέα μέτρα εξαφανίζουν το επίδομα θέρμανσης που, αν και δινόταν με το σταγονόμετρο και υπό αυστηρά κριτήρια, ανακούφιζε πολλά νοικοκυριά. Και ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται και τα τέλη κυκλοφορίας ακριβαίνουν.

Η «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», σημαία της σημερινής κυβέρνησης από τα πρώτα βήματά της, όχι απλά έχει καταχωνιαστεί σε κάποιο από τα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ και του Μαξίμου και αγνοείται, αλλά έχει μετατραπεί σε ένα ανελέητο κυνήγι εισπραξιμότητας και… ισοδύναμων υπέρ των… αδύναμων.

Ο αναθεματισμός των Μνημονίων, οι διαμαρτυρίες, οι πορείες των αγανακτισμένων, οι εικόνες των άστεγων, των υποσιτισμένων παιδιών στα σχολεία, των σπιτιών που κάηκαν λόγω μιας… ξυλόσομπας, αγνοούνται επίσης.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο κυνήγι εντυπωσιασμού, επαναστατικών δηλώσεων,  μεγαλόπρεπων «Όχι» και απόδρασης από την πραγματικότητα. Και βρεθήκαμε πλέον με την πλάτη στο τοίχο και με το… χέρι στην τσέπη.

Ο Γάλλος επαναστάτης Pierre Vergniaud είχε πει λίγο πριν αποκεφαλιστεί: «Πολίτες, φοβάμαι πως η επανάσταση, όπως ο Κρόνος, θα φάει διαδοχικά όλα της τα παιδιά και θα δημιουργήσει ένα δεσποτισμό με όλους τους κινδύνους που τον συνοδεύουν»…  Aυτό.

Facebook Comments