Περικοπές από 3 μέχρι και 9% ακόμη και στις συντάξεις κάτω των 700 ευρω αναμένεται να προκύψουν από το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό που δίνεται το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

Οι περικοπές αυτές εξετάζεται να επιβληθούν στα αρχικά ποσά που είχαν οι συνταξιούχοι μέχρι τις 31-12-2009 και μάλιστα με συνυπολογισμό του αθροίσματος όλων των συντάξεων που έπαιρναν τότε, δηλαδή και της κύριας και της επικουρικής.

Το πόσο που θα προκύψει από τη νέα περικοπή θα αφαιρείται εντούτοις από τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις οι οποίες είναι χαμηλότερες λόγω των μειώσεων που έγιναν από το 2010 και μετά. Με αυτό το τρόπο η μείωση θα ξεπερνά το 11%.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, υπάρχει και το ενδεχόμενο μεγαλύτερων μειώσεων ώστε να ενσωματωθούν και τα αναδρομικά από την απόφαση του ΣτΕ.

Το πόρισμα που θα δοθεί στη μια το μεσημέρι στη δημοσιότητα προβλέπει τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων κάτι που θα οδηγήσει σε μειώσεις από το 2016.

Το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει η βασική σύνταξη να συνδέεται με τα εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις.

Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Facebook Comments