Αλλαγές εκ βάθρων στο σύστημα συνταξιοδότησης, με ενοποιήσεις ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων, που οδηγεί σε μειώσεις, προτείνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που παραδόθηκε σήμερα Πέμπτη στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Τη Δευτέρα το πόρισμα, που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο, και ακολουθεί δημόσια διαβούλευση με στόχο το ν/σ να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Πρόταση του πορίσματος της Επιτροπής, που έχει τίτλο «Προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τις συντάξεις» είναι η συγχώνευση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ με τις κύριες. 

Προτείνεται επίσης ενιαίος κανόνας υπολογισμού των συντάξεων τόσο για παλιούς όσο και για νέους ασφαλισμένους και επανεξέταση όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων , χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. 

Επίσης, η Επιτροπή Σοφών προτείνει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή ο δικαιούχος να μην παίρνει ολόκληρο το ποσό, ή και καθόλου, αν έχει άλλα εισοδήματα. 

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για δημιουργία φορολογικών κίνητρων για ιδιωτική ασφάλιση. Πάντως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι δική του πρόταση είναι η βασική σύνταξη να μην χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. «Οποιαδήποτε αναφορά σε δημοσιεύματα για συντάξεις 300 ευρώ ή 600 ευρώ αποτελεί πλήρη παραπληροφόρηση» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος πάντως απέφυγε να μιλήσει για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. 

«Το θέμα είναι να γίνει μια κατανομή θυσιών με ισότητα» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Άγγελος Στεργίου μέλος της Επιτροπής. Εμείς, πρόσθεσε δεν προτείνουμε περικοπές.

Η επιλογή μας, είπε, είναι ανάμεσα σε ένα σύστημα υπό κατάρρευση και σε ενα πιο αυστηρά κοστολογημένο σύστημα.

Η επιτροπή αναφέρει στον πρόλογό της:

«Η Επιτροπή ανέλαβε το δύσκολο έργο να σχεδιάσει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έφερε σε πέρας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιλογές που διατυπώθηκαν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ήταν περισσότερες της μιας. Ωστόσο, μετά από ώριμες σταθμίσεις, επήλθε, σε κάποιο βαθμό, σύγκλιση απόψεων. Το πόρισμα δεν έκρυψε την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενώ παράλληλα απέφυγε τις ωραιοποιήσεις. Εννοείται ότι το μόνο που χάραξε η Επιτροπή, είναι το μονοπάτι. Γι’ αυτό περιορίστηκε στην παράθεση των αρχών του προτεινόμενου συστήματος. Η υλοποίησή του προϋποθέτει περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες. Ομοίως, η Επιτροπή δεν προχώρησε στην εξειδίκευση της μετάβασης που θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής πρότασης».

 

Κατεβάστε το πόρισμα εδώ

Facebook Comments