Το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών άλλαξε άρδην σήμερα το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε πάνω από τις 690 μονάδες, με τον τζίρο να μη θυμίζει σε τίποτα την «άπνοια» των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,71% στις 694,48 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 695,38 μονάδες και η χαμηλότερη στις 675,81. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 100,50% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 40,10 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 8,03 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,30% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,83%.

Η άνοδος του τραπεζικού κλάδου «τράβηξε» και πολλές δεικτοβαρείς μετοχές υψηλότερα, με εκείνες των των ΕΛΠΕ (+4,43%), της ΕΧΑΕ (+4,23%), της Viohalco(+3,98%), της Μυτιληναίος (+3,57%) και της ΔΕΗ (+3,40%) να ξεχωρίζουν.

Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν, επίσης, τρεις μετοχές του FTSE 25, καθώς πτώση σημείωσαν οι μετοχές  της Lamda Development (-1,96%), της ΕΥΔΑΠ (-1,40%) και της Grivalia Properties (-0,82%).

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, το Χ.Α. θα χρειαστεί πολλά βήματα ακόμη για να επανακτίσει την κανονικότητά του. Όπως μάλιστα, σημείωσε σήμερα ο ΣΜΕΧΑ, το καθεστώς των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Οι Έλληνες επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν στο περιθώριο της συναλλακτικής δραστηριότητας και δεν μπορούν να τοποθετηθούν και να δραστηριοποιηθούν στο Χρηματιστήριο σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς επενδυτές, κυρίως θεσμικούς, που είναι οι μόνοι που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ακόμη, ο ΣΜΕΧΑ, ζητεί την απελευθέρωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών, προκειμένου να διαμορφωθούν υγιείς και διαφανείς συνθήκες λειτουργίας.

Στο μεταξύ σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο και θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ για τη νέα κυβέρνηση. Η συζήτηση θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Τέλος, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+13,91%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χημικών (-0,72%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 68 κινήθηκαν ανοδικά, 20 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Facebook Comments