Το «πράσινο φως» σε ένα ευρύ σχέδιο συνεργασίας Ευρώπης και Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έδωσαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, παρότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί και την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η συμφωνία προβλέπει την «επιτάχυνση» της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων σε τούρκους πολίτες, κάτι που θα καταστήσει σταδιακά πιο εύκολη την είσοδο τουρκικών διαβατηρίων στη Ζώνη Σένγκεν και – δυο εβδομάδες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία – αποτελούσε βασική επιδίωξη του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ωστόσο πως η συμφωνία δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα θα απολαύσει προνομιακή μεταχείριση ή ευνοϊκότερους κανόνες όσον αφορά τη σταδιακή απελευθέρωση των θεωρήσεων. «Δεν θα απομακρυνθούμε από τους κανόνες, δεν θα υπάρξουν ειδικά κριτήρια για την Τουρκία», επισήμανε.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως στόχοι της συμφωνίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία θα παραμείνουν εκεί, και ότι δεν θα μετακινηθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, η πρόοδος για τις βίζες θα αξιολογηθεί την άνοιξη του 2016, κάτι που σημαίνει ότι έως τότε θα πρέπει να υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η ταχύτητα της χαλάρωσης των περιορισμών για θεωρήσεις θα είναι ανάλογη με τη βοήθεια που θα προσφέρει η Άγκυρα για τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. «Δημιουργούμε σύνδεσμο μεταξύ μετανάστευσης και απελευθέρωσης [των θεωρήσεων]», είπε.

Επιβεβαίωσε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει χρηματοδοτική βοήθεια στην Άκυρα για την υποστήριξη των περίπου 2 εκατομμυρίων προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία. Οι έως τώρα πληροφορίες ήθελαν το ποσό στήριξης να φτάνει ως και τα 3 δισεκ. ευρώ, όμως ο κ. Γιούνκερ δεν επιβεβαίωσε το ύψος της βοήθειας, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά τις επόμενες ημέρες μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.

Πέραν των θεωρήσεων και της χρηματοδοτικής στήριξης, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες θέλουν τις Βρυξέλλες να ανοίγουν ορισμένα κεφάλαια διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ουσιαστικά δίνοντας νέα πνοή στην ενταξιακή διαδικασία.

Στη σύνδεση μεταξύ της τουρκικής συνεισφοράς και της ευρωπαϊκής ανταπόδοσης στάθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σημείωσε ότι η συνεργασία με την Τουρκία θα έχει ως θεμέλιο την αρχή «όσο πιο πιο πολύ μας βοηθάτε, τόσο περισσότερο θα σας βοηθήσουμε».

Ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι είναι «προσεχτικά αισιόδοξος» για την επιτυχία της ευρω-τουρκικής συνεργασίας, και επανέλαβε την πάγια θέση του πως μια συμφωνία με την Άγκυρα έχει νόημα μόνο εάν εξασφαλίζει την μείωση των ανθρώπινων ρευμάτων προς την Ε.Ε.

Καμία αναφορά στις περιπολίες στο Αιγαίο

Κατά τη συνέντευξη Τύπου δεν έγινε κάποια αναφορά στο σενάριο κοινών ελληνοτουρκικων περιπολιών στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, ενδεχόμενο που απορρίπτει κάθετα η ελληνική κυβέρνηση.

Υπό τη σκιά όμως των 600.000 αφίξεων μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2015, Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε  πως οι 28 ηγέτες συζήτησαν τη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε η επεξεργασία ενός ευρύτερου συστήματος προστασίας τους.

Το νέο σχέδιο, είπε, θα ενισχύσει σημαντικά την εντολή της Frontex, δίνοντάς της τη δυνατότητα να επιστρέφει μετανάστες στις χώρες προέλευσής τους και να προστατεύει καλύτερα τα σύνορα.
 

Facebook Comments