Εντός των αμέσως επόμενων εικοσιτετραώρων αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Το πόρισμα, έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, με την κυβέρνηση να οριστικοποιεί τα μέτρα. Ακολουθεί δημόσια διαβούλευση με στόχο το ν/σ να ψηφιστεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου.

Στο πόρισμα προτείνονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με ενοποίηση ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων, που οδηγεί σε μειώσεις.

Πρόταση του πορίσματος της Επιτροπής, που έχει τίτλο «Προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τις συντάξεις» είναι η συγχώνευση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ με τις κύριες σε ένα φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Προτείνεται επίσης ενιαίος κανόνας υπολογισμού των συντάξεων τόσο για παλιούς όσο και για νέους ασφαλισμένους και επανεξέταση όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων , χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Στην πρόταση δεν προβλέπεται ούτε το ύψος της Εθνικής Σύνταξης, ούτε τα κριτήρια καταβολής της, ούτε το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης.

Επίσης, η Επιτροπή Σοφών προτείνει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή ο δικαιούχος να μην παίρνει ολόκληρο το ποσό, ή και καθόλου, αν έχει άλλα εισοδήματα, μέτρο που ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί. Σημειώνεται πάντως ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους νέο μηχανισμό είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, το τελικό ύψος των οποίων θα συνδεθεί με το εισόδημα.

Μιλώντας πάντως για το επίμαχο πόρισμα την Παρασκευή, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη διευκρίνισε πως είναι μια πρόταση που δεν αποτελεί τη θέση της κυβέρνησης και δεν αποτελεί αυτό που θα είναι το επόμενο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ανέφερε ωστόσο πως το πόρισμα έχει δώσει χρήσιμα στοιχεία για να ανοίξει ο διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς.

«Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι περισσότερο από αναγκαία» ξεκαθάρισε στο Attica κ. Γεροβασίλη, επισημαίνοντας πως το σύστημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι ανεξάρτητο από τις απόψεις των δανειστών.

Facebook Comments