Αύριο Τρίτη εκτός απροόπτου θα φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών – για λίγες μέρες, με στόχο έναν γρήγορο γύρο συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να προβούν σε μία αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης για να έχουν πλήρη εικόνα για το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η λίστα με τα πρώτα προαπαιτούμενα, πριν επιστρέψουν τον Νοέμβριο για την πρώτη αξιολόγηση.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, περιλαμβάνει το 30% των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι αυτά αρκούν για να αποδεσμευτούν τα χρήματα.

Απομένει λοιπόν να εκδοθεί ένας μακρύς όγκος εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για να κλείσουν και τα 49 μέτρα που προβλέπει το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, με πηγές του ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν πως μέχρι την Τετάρτη θα εκδοθούν πολλές από αυτές.

Ολα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στα… μαχαίρια με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, η οποία αναμένεται να υπογράψει πολλές εξ αυτών. Την Παρασκευή της ζητήθηκε η παραίτησή της, η ίδια όμως διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάντως φέρονται να είναι ενοχλημένοι με την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην κα. Σαββαϊδου.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του το EuroWorking Group το οποίο και θα αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για τα 2 δισ. ευρώ ή εάν θα ζητήσει την νομοθέτηση και άλλων προαπαιτούμενων προτού προχωρήσει στην εκταμίευση των χρημάτων.

Ανοικτό πάντως είναι το ενδεχόμενο πως τα μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν τώρα, να περάσουν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και οι εκταμιεύσεις των υποδόσεων ( 2 + 1 δισ ευρώ ) να γίνουν μαζί, μετά την υλοποίηση όλων των μέτρων

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών,θα τεθούν οι νέες προβλέψεις για την ύφεση, με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει τον πήχη ακόμα και χαμηλότερα από το 1,5% έναντι 2,3% που προβλέπει το προσχέδιο για φέτος, αλλά και οι τελικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τη φορολόγηση των ενοικίων και το επίδομα θέρμανσης.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι ομαδικές απολύσεις καθώς και οι παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αναμένεται επίσης να βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων του κουαρτέτου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων πρέπει να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού ( αύξηση εισφορών ΟΓΑ, νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ, κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων κα), τη σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, το νέο ενιαίο μισθολόγιο, τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους και την ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς, και μία σειρά από ζητήματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments