Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ακόμη, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνη Κάντα, και 20 ετών στον Νίκο Λεονταρίτη, στέλεχος της Διεύθυνσης εξοπλισμών.
Και στους δύο κατηγορουμένους, οι δικαστές αναγνώρισαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιωάννη Σμπώκου για να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο, χαρακτηρίζοντας το ως «μη νόμιμο».

Αντίθετα, οι δικαστές έκαναν δεκτά τα αιτήματα των Κάντα και Λεονταρίτη και χορήγησε αναστολή στην έφεσή τους, επιβάλλοντάς τους τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για μία δεκαετία. 

Facebook Comments