Από τη μία οι δανειστές, από την άλλη η ΓΣΕΕ και οι αγρότες… H ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό καθώς πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις εν μέσω κινητοποιήσεων και απεργιών, σημειώνει το Reuters σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Η ελληνική Βουλή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων για τις συντάξεις και το φορολογικό σύστημα, που ήταν προϋποθέσεις για το πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ. Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 έτη και υπάρχουν ποινές για πρόωρη συνταξιοδότηση και μεγάλα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή.

Οι επικεφαλής των διεθνών δανειστών καταφθάνουν στην Αθήνα για συνομιλίες και η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί τώρα για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει την αύξηση του φόρου στους αγρότες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξειπεραιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά μέχρι το 2050, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές των συντάξεων.

Η ΓΣΕΕ κήρυξε ήδη 24ωρη απεργία για τις 12 Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τις απαιτήσεις των πιστωτών. Θα είναι η πρώτη γενική απεργία της ΓΣΕΕ απέναντι στην αριστερή κυβέρνησηαπό τον Ιανουάριο, που εκλέχθηκε για πρώτη φορά.

«Αυτή η υπερφορολόγηση πλήττει τους μισθωτούς και αυξάνει την ανεργία, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και να ελπίζουμε ότι θα σωθούμε από τον Θεό» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Οι αγρότες που βλέπουν με τη σειρά τους τον φορολογικό συντελεστή στα κέρδη τους να αυξάνεται από 13% σε 26%, ετοιμάζονται επίσης για κινητοποιήσεις.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει ότι θα αρχίσει να κινητοποιεί τα μέλη της πρώτα σε τοπικό επίπεδο και κρατάει στάση αναμονής για μία γενικότερη διαμαρτυρία τον Δεκέμβριο, «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μας στεγνώσουν», υποστηρίζει.

«Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συμφωνήσει με τους θεσμούς το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων» ανέφερε ωστόσο χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Και η αξιολόγηση που ήταν να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά μετατέθηκε λόγω των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα αρχίσει.

Η Αθήνα θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του έτους για να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια στιγμή οι εκροές κεφαλαίων από τον Δεκέμβριο ως τον Ιούλιο ήταν 40 δισ. ευρώ και υπάρχει κι ένα βουνό μη εξυπηρετούμενων δανείων, καταλήγει το Reuters, γεγονός που έχει προβληματίσει τους δανειστές.

Facebook Comments