Ξεκίνησε σήμερα στη Στουτγάρδη η δίκη του Βέντελιν Βίντεκινγκ και του Χόλγκερ Χέρτερ, του πρώην επικεφαλής και του πρώην οικονομικού διευθυντή αντίστοιχα της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche, για χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς στη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας εξαγοράς της Volkswagen το 2008.

Στις 26 Οκτωβρίου του 2008, έπειτα από χρόνια σταδιακής αύξησης του ποσοστού της στη Volkswagen, η Porshce έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας ότι διακρατούσε το 74,1% της εταιρίας και ότι είχε ως στόχο το 75% το 2009, με αποτέλεσμα να είναι πλέον σε θέση να ελέγχει πλήρως τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ανακοίνωση της Porsche οδήγησε την τιμή της μετοχής της Volkswagen σε νέα ύψη που ξεπέρασε, πρόσκαιρα, ακόμα και τα 1.000 ευρώ, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες τους επενδυτές, ιδιαίτερα τα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds).

Ωστόσο μεταξύ του Μαρτίου και του Οκτωβρίου του 2008, η Porsche είχε διαψεύσει τουλάχιστον σε πέντε ξεχωριστές ανακοινώσεις κάθε πρόθεση να αναλάβει τον έλεγχο της Volswagen, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Στουτγάρδης, που προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Βίντεκινγκ και ο Χέρτερ εσκεμμένα επιδίωξαν να παραπλανήσουν τους επενδυτές.

Η χειραγώγηση των τιμών των μετοχών, που γίνεται, μεταξύ άλλων, και μέσω της διάδοσης ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών, επιφέρει ποινή έως και πενταετή φυλάκιση σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.

Facebook Comments