Μέσα Νοεμβρίου η νέα έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου αναμένεται η νέα έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου αναμένεται η νέα έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως αυτό προσανατολίζεται σε έκδοση ομολόγου, το οποίο θα έχει διάρκεια από 7,5 έως και 10 έτη, αποσκοπώντας στην άντληση ποσού από 500 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ. Από τα υπό άντληση κεφάλαια ένα μέρος τους θα διοχετευθεί στη στήριξη των ρευστών διαθεσίμων του κράτος, ενώ ένα άλλο τμήμα θα δοθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», εκείνο που θα σηματοδοτήσει και τη λήψη της τελικής απόφασης για την ημερομηνία έκδοσης του τίτλου, πιθανολογείται πως είναι η σημερινή μέρα. Αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του διεθνούς οίκους αξιολόγησης Fitch, η οποία θα αφορά την Κύπρο και την οικονομική της κατάσταση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η αντίστοιχη έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s Investors.
Αξίζει να αναφερθεί πως η κυπριακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει δώσει εντολή στις Barclays, Goldman Sachs International, HSBC και Νomura να διοργανώσουν σειρά επαφών με επενδυτές στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του έγγραφο 38 σελίδων σχετικά με την επικείμενη έκδοση του ομόλογου. Σε αυτό η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας παρουσιάζει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τις δημοσιονομικές και τις χρηματοπιστωτικές πτυχές της δημοπρασίας.
Οπως καθίσταται σαφές, η νέα έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές άρρηκτα συνδέεται με την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνιο), το οποίο συμφώνησε η χώρα με τους διεθνείς πιστωτές της (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ). Αλλωστε, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τον περιοδικό έλεγχο της πορείας της κυπριακής οικονομίας, εκθείαζε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ως προς την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημείωνε την πρόοδο της οικονομίας συνολικά.
Επιτυχία
Με τα δεδομένα αυτά, όπως είχαν αναφέρει οι Financial Times, είναι σαφώς διακριτή η διαφορά μεταξύ των βημάτων που έχει κάνει η Κύπρος, και της αβέβαιης πορείας της Ελλάδας. «Συν τοις άλλοις», επισημαίνουν οι F.T., «σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος αποδέχθηκε τις απαιτήσεις των πιστωτών». Πέρυσι η Κύπρος πραγματοποίησε την ταχύτερη επιστροφή στις ομολογιακές αγορές από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εφάρμοσε πρόγραμμα διάσωσης. Συγκεκριμένα, η Κύπρος εξέδωσε ομόλογο πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,85%, δηλαδή χαμηλότερο του αναμενομένου, και αποκόμισε 750 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 η οικονομία της χώρας είχε ανάπτυξη 0,2%.
Κατά τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, η έξοδός της στις διεθνείς αγορές θεωρείται επιβεβαίωση της ανάκτησης της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η επικείμενη έκδοση ομολόγου, ενδεχομένως τον Νοέμβριο, συνιστά την τρίτη διαδικασία κατά σειρά σε διάστημα ενός έτους, ενώ παράλληλα είναι και η τελευταία η οποία πραγματοποιείται πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Ως εκ τούτου, τόνισε εν κατακλείδι ο Χάρης Γεωργιάδης, αυτή η δημοπρασία θα επισφραγίσει και ότι η Κύπρος πλέον είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτείται από τις διεθνείς αγορές.
Facebook Comments