Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως «δεν υπάρχει επ’ ουδενί χρόνος για χάσιμο» για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενόψει της άφιξής του στην Αθήνα την Δευτέρα.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», στον απόηχο του δύσκολου πρώτου κύκλου επαφών με την τετραμερή, ο κ. Ντομπρόφσκις αποσαφήνισε πως οι εταίροι δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν δεν υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων από την Αθήνα, σε ένα ακόμα σινιάλο πως το Euro-working Group της ερχόμενης Πέμπτης μπορεί να βγάλει «μαύρο καπνό» για τη χώρα μας.

Επισήμανε δε ότι η πρώτη αξιολόγηση αποτελεί ένα «σημαντικό σημάδι» για τους εταίρους αλλά και για τους επενδυτές και τις αγορές, ώστε διαπιστωθεί η τήρηση του νέου προγράμματος στήριξης. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση και η πολιτική βούληση για την προώθησή τους αποτελούν «κλειδιά» για την επίτευξη των αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

«Περιθώριο για κάποιες αλλαγές ίσως υπάρχει, αλλά τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ισόποση δημοσιονομική αξία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην κατά καιρούς ταραχώδη σχέση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο κ. Ντομπρόφσκις παραδέχεται ότι «οι δύσκολες και κουραστικές διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει σοβαρότατη διάβρωση στην εμπιστοσύνη» μεταξύ των δυο πλευρών. Διευκρινίζει όμως ότι υπάρχουν λόγοι πίστης στην εκπλήρωση των ελληνικών υποσχέσεων, πρωτίστως διότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με βάση τη συμφωνία είναι στο συμφέρον «της χώρας και του λαού».

Ερωτηθείς πάντως αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν υφίσταται πλέον το σενάριο του Grexit, ο κ. Ντομπρόφσκις αποφεύγει να το αποκλείσει ξεκάθαρα, δηλώνοντας με νόημα ότι «με τη συνεπή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα επιτυχημένο μέλος του κοινού νομίσματος. Προσθέτει διπλωματικά πως η Κομισιόν εξ αρχής υποστήριζε την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.

Στο μέτωπο του χρέους, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επαναβεβαίωσε την πάγια ευρωπαϊκή θέση πως δεν τίθεται προς συζήτηση κάποιο «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων στήριξης, με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος έως ότου να αρχίσουν οι πληρωμές.

Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Ντομπρόφσκις δεν θέλησε να αποσυνδέσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους από την ολοκλήρωση της εν δυνάμει χρονοβόρας αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι κοινός στόχος είναι η ενίσχυση των τραπεζών πριν την αρχή του 2016, οπότε και τίθεται σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία (BRRD) που επιτρέπει ακόμα και το «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε και σε αυτή την περίπτωση ότι αυτό που απαιτείται είναι η έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που προβλέπει το Μνημόνιο, πετώντας στην ουσία το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως, σε ένα θετικό μήνυμα ο κ. Ντομπρόφσκις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας λόγω της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι η Κομισιόν εξετάζει τα αιτήματα διάφορων κρατών-μελών και θα ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις της μέσα στις «προσεχείς εβδομάδες».

Facebook Comments