Γυρίσαμε τέσσερις μήνες πίσω – Πώς το κυνήγι ισοδύναμων θα μετατραπεί σε επιβολή νέων μέτρων
Γυρίσαμε τέσσερις μήνες πίσω – Πώς το κυνήγι ισοδύναμων θα μετατραπεί σε επιβολή νέων μέτρων
Γυρίσαμε τέσσερις μήνες πίσω – Πώς το κυνήγι ισοδύναμων θα μετατραπεί σε επιβολή νέων μέτρων
Η κυβέρνηση μέχρι χθες μιλούσε για 90% κάλυψη των προαπαιτούμενων και με εκκρεμή τα τρία «αγκάθια» των πλειστηριασμών, του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των φαρμακείων, ενώ την ίδια στιγμή οι πηγές των θεσμών διαμήνυαν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, πως οι… επιδόσεις της Αθήνας είναι πολύ χαμηλότερες και υπάρχουν και άλλα εκκρεμή θέματα.
Είναι σαφές πως αν αυτό το ποσοστό δεν φτάσει το 100% στα… μάτια των δανειστών, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για εκταμίευση ούτε ενός ευρώ. Μέχρι χθες ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ακόμη δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν για να λάβει η Ελλάδα το πράσινο φως για τα χρήματα της πρώτης υποδόσης.
Και η κυβέρνηση φυσικά το ήξερε – αν και μιλούσε για τεράστια πρόοδο – αφού είχε ήδη ετοιμάσει την γραμμή της άμυνάς της. Μετά και το νέο «όχι» από τον Βλάντις Ντομπρόβσκις για το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της ανακεφαλαιοποίησης από την αξιολόγηση, η κυβέρνηση κρατά ρευστότητα περιμένοντας αν και πότε θα έρθουν τα 2 δις.
Μετά το αλαλούμ και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, ανακοινώθηκε ότι οι ήδη καθυστερημένες πληρωμές επιδομάτων θα αναβληθούν για την επόμενη εβδομάδα. Αυτό βέβαια θα συμβεί εάν έως τότε έχουν μπει τα 2 δισ. των δανειστών στα ταμεία του κράτους. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Που σημαίνει ότι θα έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια για ανακεφαλαιοποίηση και τα άλλα προαπαιτούμενα . Στο κακό σενάριο, μπορεί η δόση να μην φτάσει πριν τις 25 Νοεμβρίου.
Και μέχρι πότε τελικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούν να την… σκαπουλάρουν εμφανίζοντας πρωτογενή πλεονάσματα-φαντάσματα. Το πλεόνασμα που «πέτυχε» στο εννεάμηνο, ακόμη και όσοι έχουν ελάχιστες γνώσεις οικονομικών, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για… παραίσθηση.
Ενώ τα κρατικά έσοδα εμφανίζουν απόκλιση-τρύπα ύψους 2,049 δισ. ευρώ έναντι του στόχου στο προσχέδιο προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι σημείωσε υπέρβαση στην εξοικονόμηση δαπανών 3,881 δισ. ευρώ. Ο λόγος φυσικά για το ψαλίδι στις δαπάνες δεν είναι κάποια νέα εντυπωσιακή οικονομική πολιτική περικοπών που εδώ και χρόνια χρειάζεται το Δημόσιο, αλλά η στάση πληρωμών του κράτους σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες, όπως οι επιστροφές φόρων και οι πληρωμές επιδομάτων.
Ουσιαστικά λοιπόν τα ταμεία του κράτους έχουν στεγνώσει. Αυτό στο οποίο ποντάρει για έξοδα… κίνησης είναι ό,τι εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τις δόσεις για παλαιούς και νέους φόρους εισοδήματος, τη στιγμή που οι δυνάμεις των φορολογούμενων έχουν αδειάσει. Το μόνο… μαξιλαράκι που έχει απομείνει είναι τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και άλλων κρατικών φορέων τα οποία έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μήνες στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από την περίφημη ΠΝΠ.
Και με άδειες τις μπαταρίες, οι φορολογούμενοι δύσκολα θα κάνουν το… πατριωτικό τους καθήκον και θα πληρώσουν αυτά που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση. Αυτό μάνι-μάνι οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τρύπα στα έσοδα του Οκτωβρίου θα… μεγαλώσει. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτός του ότι δεν θα σωθεί το κράτος από τα 2 δισ. που θα λάβει σύντομα – υπό το καλό σενάριο, θα αφήσει το κυνήγι των ισοδύναμων και θα οδηγηθεί στον μονόδορμο της επιβολής νέων μέτρων. Αξίζει να θυμίσουμε πως με βάση τον προϋπολογισμό, μέχρι του τέλους του έτους το δημόσιο πρέπει να δαπανήσει 19,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Facebook Comments