Αρχαιοελληνικά ρητά πίσω από λευκές προτομές Ελλήνων φιλοσόφων… ο περιβάλλων χώρος στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λούντβιχ – Μαξιμίλιαν του Μονάχου είναι ο κατάλληλος τόπος για έναν προσκεκλημένο Έλληνα ομιλητή.

Όχι έναν οποιοδήποτε, αλλά έναν μικρής διάρκειας πρώην υπουργό Οικονομικών, που μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να γίνει κάτι σαν σταρ της πολιτικής, ο πιο γνωστός οικονομολόγος της Γερμανίας, «ο χαριτωμένος κύριος Βαρουφάκης», όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα Frankfurter Allgmeine Zeitung.

«Δωρεάν» πρόσκληση

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταφέρνει ακόμη να γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες ανά τον κόσμο και τις στήλες των εφημερίδων. Στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο γύρω στα 900 άτομα – και 50 δημοσιογράφοι – ανταποκρίθηκαν χθες βράδυ στην πρόσκληση του επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν για μια αναδρομή στα έργα και τις ημέρες του Έλληνα πρώην πολιτικού – και σήμερα επαγγελματία συγγραφέα και ομιλητή – όταν ήταν στο πηδάλιο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Όμως, το πανεπιστημιακό περιβάλλον φαίνεται να του είναι πιο οικείο. «Πέρασα όλη μου τη ζωή στα πανεπιστήμια» σπεύδει να εκφράσει την ικανοποίησή του και την επιθυμία του να επιστρέψει στην επιστημονική κοινότητα.

Η σύντομη διαδρομή του στην πολιτική εν μέσω κρίσης του ευρώ μπορεί να έβλαψε κατά μια έννοια τη φήμη του αλλά τον έκανε πασίγνωστο και σε αυτόν τον άξονα θέλει να συνεχίσει να πορεύεται ως οικονομολόγος. Αυτήν την ευκαιρία του προσέφερε χθες ο επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO Χανς Βέρνερ Ζιν, προσκαλώντας τον να μιλήσει στο Μόναχο. Πρόσκληση την οποία απεδέχθη ο Γιάνης Βαρουφάκης ασμένως και «δωρεάν», όπως επεσήμανε στην ιστοσελίδα του για να αποφευχθούν τυχόν επικρίσεις για καλοπληρωμένες αμοιβές ομιλιών του.


Παρεξηγημένος επιστήμων

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο του παρεξηγημένου από την πολιτική επιστήμονα διαβεβαιώνοντας ότι είχε σχέδια για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο ποτέ δεν τον πίστεψαν. Χρεώνει στον εαυτό του το λάθος ότι δεν δημοσίευσε από την αρχή το σχέδιό του για χειραγώγηση του τεράστιου ελληνικού χρέους, αλλά αντ΄ αυτού αναλώθηκε σε μια σειρά από μυστικές και μικρόψυχες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στη συνέχεια περνώντας στην αντεπίθεση επανέλαβε ότι τελικά παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, γιατί δεν ήθελε να είναι ένας ακόμη υπουργός που υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει.

Απέφυγε ωστόσο να ερμηνεύσει τα δραματικά γεγονότα του περασμένου Ιουλίου, τις αντιφάσεις, τις λεκτικές εκτροπές και το δημοψήφισμα. Κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται να διασωθεί το ευρώ, ίσως γιατί φαίνεται ότι έχει ξεγράψει το όλο εγχείρημα του κοινού νομίσματος, όσο καιρό Γερμανία και Γαλλία δεν αλλάζουν ριζικά στάση. Το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 85 δις ευρώ το αποκαλεί «ήττα για την Ευρώπη» που κανείς από τους συνυπογράψαντες, ακόμη και ο αιώνιος αντίπαλός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν πιστεύει πραγματικά ότι θα οδηγήσει σε επιτυχία. «Βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της άρνησης», αποφαίνεται ο Βαρουφάκης.

Ο επιζήσας Βαρουφάκης

Το κοινό του Μονάχου γνώρισε χθες από κοντά «τον κόσμο του Βαρουφάκη», όπως τον αποκαλεί η Neu Zürcher Zeitung. Σε αυτόν τον κόσμο η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να μην έμπαινε στο ευρώ, αλλά από τη στιγμή που μπήκε η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη από τεχνικής άποψης. Σε αυτόν τον κόσμο η τρόικα είναι ο καλύτερος φίλος του φοροφυγά, υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μετά την παραίτησή μου (σ.σ. η τρόικα) διέλυσε την ομάδα Task Force που συνέστησα για την πάταξη της φοροδιαφυγής». Και σε αυτόν τον κόσμο η Ευρώπη κινδυνεύει με την κρίση να διχάσει τους λαούς της.

Μετά από τη χθεσινοβραδινή εμφάνισή του στο Μόναχο ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας ήρωας στα μάτια του Χανς Βέρνερ Ζιν. «Πρόκειται για έναν τολμηρό οικονομολόγο που εγκατέλειψε τη βολή του για να τα βάλει με τα λιοντάρια και επέζησε», σημειώνει όλο υπερηφάνεια ο γερμανός οικονομολόγος για να διευκρινίσει ότι επέζησε ως υπουργός Οικονομικών επί επτά μήνες. Όμως ο Βαρουφάκης δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη. Για την ώρα εργάζεται σε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα, «όχι πραγματικό κόμμα», αλλά δεν θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες. «Δεν εγκατέλειψα την πολιτική» απειλεί, «μόνο την κυβέρνηση εγκατέλειψα»…

Facebook Comments