«Μαύρα» είναι τα συμπεράσματα έρευνας της εταιρείας Prognos για την ελληνική οικονομία, την οποία παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Πρόκειται για την παγκόσμια έκθεση για το 2015 της εταιρείας Prognos AG για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα διαρκέσει ακόμη για πολύ.

«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση.

Ειδική μνεία γίνεται στο υψηλό ποσοστό χρέους που θα διατηρηθεί επί χρόνια. «Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%» προβλέπουν οι ερευνητές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίχαελ Μπέμερ δηλώνει πεπεισμένος ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι ένα τέτοιο σενάριο απορρίπτει κατηγορηματικά η ευρωζώνη και κυρίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Μπέμερ αναφέρεται και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ακόμη γενιά μέχρις ότου οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν την κρίση. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος». Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο της δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε ένα σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προς της κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Μπέμερ παραδέχεται βέβαια ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.

Facebook Comments