Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του βασικού επιτοκίου της Federal Reserve τον επόμενο μήνα η Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η πορεία της οικονομίας συνεχίσει να είναι θετική.

Μιλώντας στην αρμόδια για θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα επιτροπή του Κογκρέσου, η Γέλεν ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για τα επιτόκια μέχρι στιγμής.

Η εικόνα που θα έχει η Νομισματική Επιτροπή της Fed (FOMC) τον Δεκέμβριο θα καθορίσει και την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Εάν δηλαδή τα στοιχεία που θα έχει η FOMC στη διάθεσή της ενισχύσουν την εκτίμηση ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει εντός των στόχων, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση του επιτοκίου, ανέφερε η Γέλεν.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Fed, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης υποστηρίζει την περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας, ενώ ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σταδιακά. Θέλουμε να δούμε εξελίξεις «που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στο στόχο του 2%», είπε η Γέλεν, η οποία διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι της παγκόσμιας οικονομίας έχουν  υποχωρήσει.

Πάντως, εάν η Fed προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της, θα είναι πρώτη μετά από σχεδόν 10 χρόνια.

Facebook Comments