Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει την εφαρμογή ρήτρας ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης για τις επερχόμενες μειώσεις στις αποδοχές 2,6 εκατ. συνταξιούχων.

Οι περικοπές που προκύπτουν από μια πρώτη απεικόνιση των σεναρίων που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από την Αναλογιστική Αρχή κυμαίνονται από 3% έως 10% με 12%, αποκάλυψαν αρμόδια στελέχη που έχουν στα χέρια τους, το σχέδιο επανυπολογισμού των συντάξεων, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Τα ποσοστά αυτά όμως αλλάζουν αν το ηλικιακό όριο που θα ληφθεί υπόψη για τις μειώσεις ξεκινά από τα 50 ή αν ξεκινά από τα 55. Ανάλογα δηλαδή με το ποια θα είναι η ηλικία που θα ληφθεί ως κριτήριο για τη μείωση της σύνταξης, μεταβάλλονται και τα ποσοστά των περικοπών.

Τα σενάρια των περικοπών περιλαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως οι συντάξεις. Το αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις θα εξαρτηθεί από το αν επιλεγεί να περικοπούν συντάξεις από 600 ευρώ ή οι νέες περικοπές θα ισχύσουν για όσους παίρνουν από 1.000 ευρώ και πάνω.

Από το νέο ψαλίδι είναι πιθανό να εξαιρεθούν μόνον οι πολύ χαμηλές συντάξεις, έως τα 600 ή τα 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και αυτό γιατί ο τρόπος που θα γίνουν δεν θα είναι οριζόντιος, αλλά θα βασίζεται σε ένα συνδυασμό κοινωνικά αποδεκτών κριτηρίων.

Έτσι, δεν θα αδικηθούν όσοι πλήρωσαν εισφορές για πολλά χρόνια, αλλά και θα αποκατασταθεί η σχέση εισφορών-συντάξεων για όσους ασφαλίστηκαν για λίγα έτη, αλλά λόγω της προνοιακής στήριξης που τους παρείχε το κράτος, κατέληξαν με σύνταξη που δεν αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι αποχώρησαν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 50 ετών από το Δημόσιο και τα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-τραπεζών). Το «ψαλίδι» θα είναι μικρότερο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τα 60. Τα λιγότερα αναμένεται να χάσουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Μεγαλύτερες αναμένονται οι απώλειες για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς έχουν κατά κανόνα υψηλότερες συντάξεις από το ΙΚΑ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 100% των αποδοχών που είχαν ως εργαζόμενοι. Από το «τσεκούρι» δεν γλιτώνουν ούτε και οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ.

Facebook Comments