Πως το δολάριο μπορεί να φέρει την επόμενη κρίση;
Πως το δολάριο μπορεί να φέρει την επόμενη κρίση;
Πως το δολάριο μπορεί να φέρει την επόμενη κρίση;
Από το 2013 και την εποχή του Ben Bernanke, το δολάριο και η στρατηγική της Fed για αυτό, βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο των αγορών καθορίζοντας τις κινήσεις στα νομίσματα αλλά και τις υπόλοιπες αγορές. Από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, όλα τα στελέχη της Fed κινούνταν σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο κιόλας. Το δολάριο πραγματοποίησε το μεγαλύτερο «προ της σύσφιξης» ανοδικό ράλι της ιστορίας του, αλλά ήρθαν τα άσχημα νέα από την Κίνα και στη συνέχεια από τις αμερικανικές εταιρίες για να αλλάξουν και πάλι τη ρότα της Fed.
Χθες, η Janet Yellen κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσο, τόνισε ότι οι ενέργειες της Fed θα πρέπει να προηγούνται της οικονομίας και όχι να έπονται καθώς μόνο έτσι διατηρείται η μακροοικονομική ισορροπία. Το δολάριο ενισχύθηκε και πάλι καθώς η φράση αυτή επανέφερε στο τραπέζι μια αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο.
Οι επόμενοι μήνες δεν αναμένεται να είναι εύκολοι όσον αφορά την πρόβλεψη των εξελίξεων. Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα «πλησιάζει» και θα «απομακρύνεται». Και αυτό θα έχει συνέπειες στις αγορές. Θα πέφτουν όταν αυτή «πλησιάζει» και θα ανεβαίνουν όταν αυτή «απομακρύνεται».
Εκτιμώ ότι το δολάριο δεν θα συνεχίσει να ανεβαίνει με την ίδια ένταση που το έκανε μέχρι τώρα αλλά με πολύ μικρότερη και με μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Όπως και η αμερικανική οικονομία έχει «πιάσει» ταβάνι και δε μπορεί να έχει διατηρήσιμη ανάπτυξη στα τρέχοντα επίπεδα καθώς βρίσκεται σχεδόν σε κύκλο πλήρους απασχόλησης.
Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων έφεραν γκρίνια στους επενδυτές αλλά και στα στελέχη των εταιριών, τα οποία κατηγορούν το δολάριο για τη μείωση των κερδών τους αλλά και για τις δυσοίωνες προοπτικές της μελλοντικής τους κερδοφορίας. Τα έσοδα των εταιριών του S&P 500 έχουν σημειώσει πτώση σε τριμηνιαία βάση για πρώτη φορά από το 2007 και αναμένεται και δεύτερη πτώση στο τρέχον τρίμηνο καθώς το δολάριο συνεχίζει να είναι ισχυρό.
Η άνοδος του δολαρίου έχει καταστροφικές συνέπειες οι οποίες φαίνονται εδώ και μήνες στην αμερικανική οικονομία. Το ακριβό δολάριο είναι αρνητικό για τις εξαγωγές και άρα περιορίζει το ΑΕΠ και οδηγεί σε αποπληθωρισμό με αποτέλεσμα η Fed να μη μπορεί να πετύχει τους στόχους της.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να οδηγηθούν σε κινήσεις «αποτελεσματικότητας». Δηλαδή σε απολύσεις. Στην Αμερική υπάρχουν δεκάδες εταιρίες, γνωστές και μη, που ανακοινώνουν απολύσεις ανά εβδομάδα. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την ανεργία στην Αμερική. Σχεδόν πλήρης απασχόληση για τον τρέχοντα οικονομικό κύκλο. Μια ανατροπή της τάσης, είναι πολύ εύκολη όταν οι επιχειρήσεις θα σπεύσουν να μειώσουν τα κόστη απολύοντας.
Για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση ευφορίας στην Αμερική και για να μην υπάρξει οικονομικός Αρμαγεδών στις αναδυόμενες οικονομίες, υπάρχει μια λύση. Η πτώση του δολαρίου. Και οι μεγάλοι επενδυτές έχουν ήδη κινηθεί ανάλογα καθώς οι τοποθετήσεις τους στο αμερικανικό νόμισμα βαίνουν διαρκώς μειούμενες. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα το οποίο η αγορά ακόμα δεν έχει αποτυπώσει. Αλλά τα μεγάλα κεφάλαια λειτουργούν σε ορίζοντα 6-8 μηνών. Και οι μήνες αυτοί είναι μπροστά μας.
Όσον αφορά στο κυρίως μέρος του άρθρου αυτού. Στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή θα ξεκινήσει, πιθανότατα μέσα στο 2016. Όμως θα είναι πολύ διαφορετική από αυτό που οραματίζονται οι περισσότεροι. Το δολάριο εκτιμούμε ότι θα βρεθεί 4%-5% χαμηλότερα από τα όποια επίπεδα βρίσκεται πριν από την αύξηση επιτοκίων και στη συνέχεια θα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις καθώς η αμερικανική οικονομία θα «παραδίνεται». Ο κύκλος αύξησης επιτοκίων, εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί με τα επιτόκια του δολαρίου μεταξύ 2,25%-2,75%.
Κλείνω με την εκτίμηση που έκανα και παραπάνω. Οι επόμενοι μήνες δεν αναμένεται να είναι εύκολοι όσον αφορά την πρόβλεψη των εξελίξεων. Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα «πλησιάζει» και θα «απομακρύνεται». Και αυτό θα έχει συνέπειες στις αγορές. Θα πέφτουν όταν αυτή «πλησιάζει» και θα ανεβαίνουν όταν αυτή «απομακρύνεται».
Facebook Comments