Με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η SINΤEZ δεν κατέθεσαν χθες πρόταση για την αγορά των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καταλυτική δηλαδή ημερομηνία οπότε όλοι οι μνηστήρες όφειλαν να παρουσιάσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Υστερα από το αρχικό σοκ και τις πολλές εικασίες για τις αιτίες που μπορεί να οδήγησαν στη ρωσική στροφή, ήλθε η επίσημη ανακοίνωση της Gazprom.

Μέσω του εκπροσώπου της Σεργκέι Κουπριάνοφ, η Gazprom υποστήριξε πως οδηγήθηκε στην απόφαση να μη λάβει μέρος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ επειδή δεν έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί από «σήμερα» μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της.

Οπως επισήμανε ο Σεργκέι Κουπριάνοφ, όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς μπορεί να κρατήσουν για περισσότερο από ένα χρόνο.

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της Gazprom, ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας τόνισε ότι ακόμα και σήμερα η εταιρεία (ΔΕΠΑ) έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, για τον λόγο αυτό θα απαιτηθεί η αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τον Σεργκέι Κουπριάνοφ, στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ, συμπληρώνοντας πως, «ενώ ελλοχεύουν οι παραπάνω σημαντικοί κίνδυνοι, οι οποίοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, την ίδια στιγμή το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς να συνυπολογίζονται αυτοί οι παράγοντες».

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταλήγει η ανακοίνωση, «η Gazprom έλαβε την απόφαση να μην καταθέσει πρόταση για την αγορά της ΔΕΠΑ».

Facebook Comments