Τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, και η προσφυγική κρίση, βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει στις 10.30 το πρωί στο κτήριο της Βουλής.

Το προσφυγικό ζήτημα θα συζητηθεί ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται Τετάρτη και Πέμπτη στη Μάλτα.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, κατά το υπουργικό θα υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης μετά το χθεσινό Εurogroup, και προσπάθεια για συμφωνία με τους θεσμούς το αργότερο ώς τη Δευτέρα. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. «Υλοποιήστε τα προαπαιτούμενα μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να προχωρήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» διαμήνυσε άλλωστε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξέφραζαν πάντως από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας, καθώς επιταχύνεται πλέον η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία, ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το σύνολο των κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα», δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Facebook Comments