Ξεκινούν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς
Από σήμερα Τετάρτη αρχίζουν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
Από σήμερα Τετάρτη αρχίζουν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
Η κυβέρνηση επιδιώκει επίτευξη συμφωνίας το αργότερο έως τη Δευτέρα, ώστε να εγκριθούν η εκταμίευση των 10 δισ. για την απελευθέρωση των τραπεζών και την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν επιπλέον υποχωρήσεις από την κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και αυστηρότερους όρους στις ρυθμίσεις των οφειλών.
Τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται πως θα βρεθούν απο την φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.
Επιπλέον, κατά τις επαφές που θα έχουν θα προσδιοριστούν οι προαπαιτούμενες δράσεις για την είσπραξη της δεύτερης υποδοχής του 1 δισεκ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν για την επόμενη τριετία.
Περίοδο χάριτος 15 έως 20 ετών ζήτησε στο μεταξύ για το ελληνικό χρέος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Economics.
«Οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περίοδο χάριτος 15 – 20 ετών, όπου δεν θα πληρώνονται τόκοι, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας και να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες επενδύσεις από ιδιωτικούς επενδυτές, εξήγησε ο υπουργός.
Όπως ανέφερε την Τρίτη στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, κυβερνητική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας και η προώθηση μεταρρυθμιστικών τομών πέραν του μνημονίου.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας και στις άτυπες συναντήσεις που θα έχει εκεί σήμερα Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει βάρος και σε διαπραγμάτευση σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.
Κατεβάζει πάντως τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η απομείωση του χρέους είναι ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα των δανειστών και το εάν θα προχωρήσουν στην απομείωσή του είναι εξάρτηση των αναγκών αλλά και των μεταρρυθμίσεων. Η ονομαστική μείωση του χρέους είναι κάτι το οποίο αποκλείεται».
Facebook Comments