H προσπάθεια της Ελλάδας για την πώληση της ΔΕΠΑ, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, απέτυχε οικτρά, τονίζει σε ανάλυσή του το Reuters. Έλαβε μόνο μία προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ, η θυγατρική εταιρεία του δικτύου.

Είναι ένα πλήγμα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, το οποίο και σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να μειώσει το στόχο εσόδων πώλησης των assets. Και αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να καθυστερήσει την Ελληνική οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο είναι σημαντικό το ότι παρά αυτό το ναυάγιο, το φάντασμα του Grexit παραμένει μακρινό. Οι προοπτικές όμως της Grecovery, δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλές.

H ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ είναι δύο από μια πληθώρα μεγάλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων που η Αθήνα πρέπει να πουλήσει, αν είναι να έχει οποιαδήποτε ελπίδα εσόδων για να εκπληρώσει τους στόχους της διεθνής συμφωνίας διάσωσης.

Ο στόχος ήταν να αντλήσει 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το κλειδί για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα, επειδή συμβάλουν στη μείωση του χρέους. Είναι επίσης απαραίτητες για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, ήταν ο κορυφαίος υποψήφιος για τη ΔΕΠΑ, αφού τοποθέτησε προκαταρκτική προσφορά 900 εκατ. ευρώ. Όμως, η εταιρεία ενέργειας αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, ανησυχώντας , όπως ανακοίνωσε, για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ. Η Gazprom, η οποία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες μπορέι να τέθηκε εκτός της διεκδίκησης λόγω της πιθανότητας οι αρχές της ΕΕ να μπλοκάρουν τη συμφωνία, ή να επιβάλουν αυστηρές προϋποθέσεις για τη διατήρηση του ανταγωνισμού.

Το ναυάγιο σε αυτό το μέγα deal, θα εμποδίσει τις πιθανότητες της Ελλάδας για ανάκαμψη γιατί οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της. Μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., τα οποία έχουν το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ. Αυτό θα ωθήσει τους στόχους των εσόδων, ακόμη πιο μακριά.

Και το πιο σημαντικό, η αποτυχία να «απαλλαγεί» η χώρα από τη ΔΕΠΑ, θα χτυπήσει την εμπιστοσύνη. Το κλίμα στην Ελλάδα, καθώς και από το εξωτερικό, έχει βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό. Οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων του Δημοσίου βρέθηκαν πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2010. Οι έρευνες του οικονομικού κλίματος/ψυχολογίας βρίσκονται σε υψηλό πέντε ετών. Αλλά μετά την αποτυχία της ΔΕΠΑ, χθες το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε 6%, επισκιάζοντας εντελώς τα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν χθες ότι η ελληνική οικονομία είναι σε πορεία επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού 2013. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν επίσης.

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα επαναλάβει τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και τελικά να πάρει τουλάχιστον ένα μέρος του κεφαλαίου που χρειάζεται για να μειώσει το χρέος της. Ωστόσο είναι σημαντικό το ότι παρά αυτό το ναυάγιο, το φάντασμα του Grexit παραμένει μακρινό. Οι προοπτικές όμως της Grecovery, δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλές.
 

Facebook Comments