Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν τα κρητικά κρασιά στο Διαγωνισμό GREEK WINE AWARDS 2013, που διεξήχθησαν στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2013 στο Bad Dürkheim, της Γερμανίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν αποκλειστικά μόνο ελληνικά κρασιά. 

Την πρώτη θέση στην κατηγορία των ερυθρών κρασιών απέσπασε, στην κατηγορία “μεγάλο χρυσό” το κρασί NOSTOS SYRAH 2008 της οινοποιείας Μανουσάκη. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που αυτή η επιτυχία, της Οινοποιείας Μανουσάκη, έρχεται σε μία περίοδο μετάβασης για εμάς, μια νέα αποχή, που σηματοδοτείται από την εγκατάστασή μας, στο νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο, το οποίο εκτός από τις παραγωγικές διαδικασίες, είναι στοχευμένο και στην υποδοχή επισκεπτών για ξεναγήσεις με σύγχρονη γευσιγνωσία όλης της γκάμας των κρασιών μας», υπογράμμισε μιλώντας η Αλεξάνδρα Μανουσάκη ενώ σημείωσε ακόμα ότι «γινόμαστε έτσι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός επισκεπτών, που με τη σειρά τους, θα γίνουν οι πρόξενοι των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, στις δικές τους πατρίδες».
 
 Η ίδια τόνισε ότι «εργαζόμενοι πάντα σκληρά, με γνώμονα μόνο την ποιότητα και με τη μόνιμη στήριξη του επαγγελματικού και καταναλωτικού κοινού, ελπίζουμε ότι συμβάλλουμε και εμείς, στην ανάδειξη του πλεονεκτήματος που απλόχερα μας χαρίζει η ευλογημένη μας γη».
 
Από την πλευρά του ο οινοποιός και πρόεδρος του δικτύου οινοποιών Κρήτης Νίκος Μηλιαράκης τόνισε τα εξής «είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τα τελευταία χρόνια ο κρητικός αμπελώνας έχει κάνει σημαντικά άλματα. Αυτό όμως πρέπει να το προωθήσουμε προς τα έξω για να το μάθει περισσότερος κόσμος.

Έτσι η πρωτοβουλία που είχε παρθεί για να δουλέψουμε συλλογικά σαν ομάδα οινοποιών σε επίπεδο Κρήτης, ήταν το εργαλείο ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον σκοπό. Χαρτογραφώντας τις διαδρομές του κρασιού στην Κρήτη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες να οργανώσουμε κάποιες εκδηλώσεις, καθώς και εκθέσεις ώστε μέσα από αυτές να παρουσιάζουμε το κρητικό κρασί, ενώ συμμετέχοντας όλοι μαζί σε κάποιες μεγαλύτερες εκθέσεις κρασιού, κλαδικές είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό, βρίσκουμε τον τρόπο για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε και να δηλώσουμε την παρουσία μας σε αγορές με αξιώσεις, αφού το κρητικό κρασί μπορεί να σταθεί επάξια ανάμεσα σε άλλα κρασιά, γιατί διαθέτει την πολύ υψηλή ποιότητα που ζητάνε οι αγορές. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, και αυτό που λέμε η ισχύς εν τη ενώσει έχει αποδειχτεί περίτρανα τα 7 τελευταία χρόνια που δουλεύουμε όλοι μαζί ομαδικά.

Υπάρχει ένα εξαιρετικά καλό κλίμα μεταξύ μας, και μακριά από οποιεσδήποτε διαχωριστικές γραμμές ανατολής και δύσης σε επίπεδο νησιού. Εχουμε αποδείξει ότι προσπαθώντας από κοινού και έχοντας ένα κοινό όραμα, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι φανταζόμαστε».  
 
Ο Απόστολος Αλεξάκης από την Αλεξάκης ΑΕ επεσήμανε ότι «δεν είναι πρώτη φορά που κρητικά κρασιά βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτό δείχνει την δυναμική των οινοποιείων μας καθώς και των αμπελουργικό πλούτο της Κρήτης. Χρόνια τώρα με τις κατάλληλες τεχνολογικές και επιστημονικές μεθόδους έχουν γίνει τεράστια άλματα στον τομέα του κρασιού, βάζοντας έτσι  την Κρήτη μέσα στον χάρτη των μεγάλων οινοπαραγωγικών χωρών».    
 
Τα οινοποιεία της Κρήτης που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό είναι: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ, VINOBON, ΙΔΙΑΙΑ, SILVA, ΝΤΟΥΡΑΚΗΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ, ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗΣ, ΕΦΡΟΣΥΝΗ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΞΥΡΟΥΔΑΚΗΣ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ. 

Τα μετάλλια που κατακτήθηκαν συνολικά, από τα οινοποιεία της Κρήτης, έχουν ώς εξής: 

Ερυθρά κρασιά 
•Ένα (1) Μεγάλο Χρυσό, από ένα (1) που δόθηκε 
•Τρία (3) Χρυσά, από τα έξι (6) 
•Έξι (6) Ασημένια, από τα δεκατρία (13) 
Λευκά κρασιά
•Ένα (1) Χρυσό, από τα πέντε (5) που δόθηκαν 
•Έξι (6) Ασημένια, από τα δεκαπέντε (15) 
•Δύο (2) Χάλκινα, από τα έξι 
Ροζέ κρασιά
•Ένα (1) Gold, από τα δύο που δόθηκαν

Πηγή:www.reporter.gr

 

Facebook Comments