Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό και έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση μετά και την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε “αναδυόμενη” αγορά.

Οι δύο αυτές εξελίξεις σε συνδυασμό με το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ στις αρχές της εβδομάδας καταστρέφουν το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα, που οδήγησε και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να μιλήσει για “Greekovery”.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωσαν και πάλι άνοδο και διαμορφώνονταν πάνω από το 10%, ενώ το Χρηματιστήριο κατέγραφε απώλειες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση μετά και την υποβάθμιση της αγοράς σε “αναδυόμενη” από “ανεπτυγμένη” από τον διεθνή οίκο MSCI.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την υποβάθμιση την ίδια στιγμή που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κύμα σφοδρών αντιδράσεων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης για το δραματικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

Τα προγράμματα της ΕΡΤ διακόπηκαν λίγες μόνο ώρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση για το κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης

Σε ομιλία του σε εκδήλωση για την υπογραφή δανείου 500 εκατ. ευρώ μεταξύ της ΕΤΕπ και τριών ελληνικών τραπεζών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ, την οποία χαρακτήρισε ως “εστία αδιαφάνειας, σπατάλης”.   

“Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση”, είπε ο Σαμαράς.   

“Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που κάνετε είναι τρομερό”, συμπλήρωσε. “Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, να πάψουμε να σκεπάζουμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε επιτέλους να τα λύνουμε”. Η κυβέρνηση κατέθεσε νωρίτερα νομοσχέδιο για την σύσταση της νέας ΕΡΤ, που θα αποτελεί μια υγιή επιχείρηση με λιγότερο προσωπικό.

Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα λειτουργήσει σε μερικές εβδομάδες και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο, δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Στο μεταξύ ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ οι δημοσιογράφοι ξεκινήσαν από το πρωί επαόριστον απεργία.

“Οι απεργίες των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης θα λήξουν μόνο όταν η κυβέρνηση πάρει πίσω τις πραξικοπηματικές αποφάσεις της, που φιμώνουν την ενημέρωση”, ανέφερε η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της. 

Κάποιοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ παραμένουν μέσα στο Ραδιομέγαρο και συνεχίζουν τις μεταδόσεις μέσω του διαδικτύου. Στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου βρίσκονται ακόμα συγκεντρωμένοι εκατοντάδες εργαζόμενοι και πολίτες. 
   
   ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Ο MSCI είπε ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν αντανακλά τις βελτιωμένες πρακτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στις αναπτυγμένες αγορές όσον αφορά το δανεισμό χρεογράφων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και τη μεταφορά τίτλων. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια μεγέθους ανεπτυγμένης αγοράς. 
Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η κίνηση του MSCI θα μπορούσε να αυξήσει τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό μεσοπρόθεσμα λόγω της αύξησης της στάθμισης της Ελλάδας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με την βαρύτητα που είχε ως ανεπτυγμένη αγορά.

“Η υποβάθμιση του MSCI αυξάνει τα δυνητικά υπό διαχείριση λεφτά που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην Ελλάδα. Αυτά υπολογίζονται περίπου στα 9 δις ευρώ από τα 900 εκατ. που είναι τώρα”, είπε ο trader.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελούν πιο άμεσο κίνδυνο για την κυβέρνηση, παρόλο που τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ φτάνουν μόλις το 13%. Από το σύνολο των 2.600 εργαζομένων περίπου, οι 2.000 δεν είναι δημοσιογράφοι.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση θα επαναλειτουργήσει σε μερικές εβδομάδες και το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ως μια υγιή επιχείρηση με μικρότερο αριθμό προσωπικού.

Ο Κεδίκογλου είπε πάντως ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είχε αποφασιστεί πριν από ενάμισι μήνα, δεν έγινε κατεντολή της τρόικας και δεν σχετίζεται με το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ.

Η Κομισιόν από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν ζήτησε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης στα πλαίσια της περικοπής δαπανών που εφαρμόζει η Ελλάδα, ούτε όμως αμφισβήτησε την απόφαση.

Η γαλλική κυβέρνηση πάντως καταδίκασε την απόφαση. “Η λιτότητα δεν θα πρέπει να χτυπάει τον πλουραλισμό στην πληροφόρηση και στην τηλεόραση”, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνιών Aurelie Filipetti.
   
   ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Η ΕΡΤ αποτελεί συχνά χαρακτηριστικό παράδειγμα αναποτελεσματικότητας και σπατάλης. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ με τo σήμα να διακόπτεται ξαφνικά και τις οθόνες να μαυρίζουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα προκάλεσε έκπληξη.

Τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα δεν μεταδίδουν ενημερωτικά προγράμματα στα πλαίσια των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που κήρυξαν από τις 06:00 το πρωί οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης.

Από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης απεργούν και οι εργαζόμενοι σε όλα τα έντυπα μέσα, εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη.

“Οι απεργίες των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης θα λήξουν μόνο όταν η κυβέρνηση πάρει πίσω τις πραξικοπηματικές αποφάσεις της, που φιμώνουν την ενημέρωση”, ανέφερε η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της.

Το ξαφνικό λουκέτο της ΕΡΤ δημιούργησε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ να εκφράζουν την διαφωνία τους, λέγοντας ότι θα καταθέσουν πρόταση νόμου για την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία κλείνει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Και τα δύο κόμματα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν ζήτησε την απόψή τους επί του θέματος, απέφυγαν όμως να πουν αν η διαφωνία θα μπορούσε να διαταράξει την κυβερνητική σταθερότητα.

“Θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό αν το πράγμα εξελιχθεί σε αντιπαράθεση στην Βουλή, όπου τα δύο μικρότερα πολιτικά κόμμμα θα πρέπει να ταπεινωθούν για να αποφύγουν τις εκλογές ή να εμμείνουν σε αυτό και να προκαλέσουν νέες εκλογές”, σχολίασε ο Θεοδωρος Κουλουμπής, πολιτικός αναλυτής.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Την Τρίτη, ο Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι το κλείσμο της ΕΡΤ αποτελεί πραξικόπημα που στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό.

“Κλείνει επιτέλους το Πασοκο-κομμουνιστικό μαγαζάκι της ΕΡΤ”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Facebook Comments