Μόλις το ελληνικό χρηματιστήριο μπήκε στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών από τον MSCI, τα μεγάλα funds φαίνεται να έχουν ήδη τραπεί σε φυγή από την περιοχή.

Το ζεστό χρήμα ή οι ροές κερδοσκοπικές κεφαλαίων, που προκλήθηκαν από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της Federal Reserve των ΗΠΑ, εξέρχονται ταχέως από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για τις αρνητικές συνέπειες αυτών των πολιτικών.

Οι κορυφαίες σε επιδόσεις αγορές της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, η Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας, έχουν χάσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος των κερδών του έτους, υποχωρώντας μεταξύ του 8% και του 12% κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τα σχέδια της Fed για περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων προκάλεσε κύμα εκροών.

«Βλέπουμε το αντίθετο από ό, τι συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 μηνών. Έτσι, οιαγορές που υπεραπέδωσαν, τώρα δίνουν πίσω τα κέρδη τους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το ζεστό χρήμα μπήκε πριν μήνες επιθετικά, και τώρα πλεόν αποχωρεί, το ίδιο επιθετικά», όπως τονίζει ο Sani Hamid, επικεφαλής Οικονομίας & Στρατηγικής αγοράς της Financial Alliance.

Το πρόγραμμα ομολόγων της Fed παρείχε μια σταθερή ροή κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορέςαπό τους επενδυτές που κυνηγούν τις υψηλότερες αποδόσεις. Ωστόσο, καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει τα κίνητρα, οι επενδυτές επανεξετάζουν τις θέσεις τους.

Αυτό δείχνει πόσο νευρικές είναι οι αγορές και πώς οι κεντρικές τράπεζες ήταν αυτές που ήταν πίσω από το ράλι μετοχών, παντού στον κόσμο, και στις αναδυόμενες αγορές. Όλα οδηγηθούνται από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και όχι από τα θεμελιώδη, όπως τονίζει ο Hans Goetti, επικεφαλής επενδύσεων στην Finaport.

Εκτός από τη Fed, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του 2008, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, πιο πρόσφατα, έχουν χαλαρώσει την πολιτική για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το sell-off στις αναδυόμενες αγορές ήταν εμφανές σε όλες τις κατηγορίες assets, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων και νομισμάτων. Οι επενδυτές απέσυραν 1,5 δισ. δολάρια από τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών ομολόγων την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με το EPFR, ενώ από τις μετοχές αποσύρθηκαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια –η μεγαλύτερη εκροή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Τα νομίσματα συμπεριλαμβανομένης της ινδικής ρουπίας και του Μπατ Ταϊλάνδης, έχουν πληγείεπίσης- υποχωρώντας 6% και 4%, αντίστοιχα, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Εκτός από τις προοπτικές της Fed, και οι ακριβές αποτιμήσεις οδηγούν επίσης τους επενδυτέςμακριά από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου των Φιλιππίνων, ο PSE Composite Index και ο SET Index της Ταϊλάνδης – που έχουν κερδίσει μεταξύ του 40% και 55% κατά τα τελευταία δύο χρόνια – διαπραγματεύονται με τιμή προς κέρδη (p/e) 20 και 15, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 9 για τoχρηματιστήριο της Σαγκάης.

Ο Robert Pro-Wandesforde, αναλυτής της Credit Suisse λέει ότι οι φόβοι για το τέλος της τόνωσης της Fed είναι σε μεγάλο βαθμό πίσω από το sell-off στις αναδυόμενες αγορές.

Οι αποτιμήσεις σε μια σειρά από assets είναι απλώς ανεπαρκείς για την αποζημίωση των επενδυτών για το ρίσκο. Τα μακροοικονομικά θεμελιώδη – ανάπτυξη, κερδοφορία, εξωτερικές θέσεις, πιστωτική αγορά, μόχλευση και πληθωρισμός έχουν επιδεινωθεί σε αρκετέςαναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με την Credit Suisse πάντως το τέλος της διόρθωσης που προκλήθηκε από την ανησυχία για τα μέτρα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, είναι κοντά.

Σύμφωνα με τον Mark Matthews, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στην Julius Baer, πολλοί ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων είναι «διχασμένοι» μεταξύ της πώλησης μιας αγοράς που τους αρέσει, ή της συνέχισης της έκθεσης σε αυτήν με σημαντικό ωστόσο ρίσκο.

 

ΧΣ

Facebook Comments