O Απ. Ταμβακάκης θα αγοράσει την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος;
O Απ. Ταμβακάκης θα αγοράσει την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος;
O Απ. Ταμβακάκης θα αγοράσει την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος;
Το «ατού» της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος , που είναι εξειδικευμένη και προσανατολισμένη στην επενδυτική τραπεζική, είναι ότι πέραν του χαρτοφυλακίου των δανείων της που δεν είναι αμελητέο, διαθέτει τραπεζική άδεια που της παρέχει τη δυνατότητα άσκησης όλου του φάσματος των τραπεζικών εργασιών. Επομένως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μπορεί η θυγατρική επενδυτική εταιρία της Λαϊκής Τράπεζας να αποτελέσει «μαγιά» για να αναπτυχθεί σε τραπεζικό οργανισμό, ικανό να διαδραματίσει ρόλο στις αλλαγές που επίκεινται στον τραπεζικό χώρο, ειδικά ενόψει της πώλησης του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή της Νέας
Proton Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αλλωστε σήμερα οι τραπεζικές άδειες είναι δυσεύρετες αφού λόγω Μνημονίου, δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέων τραπεζικών αδειών από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο ότι «σε σχέση με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο (ελληνικές ιστοσελίδες) αναφορικά με την πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος A.E., στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση», πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία πώλησης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει και κατά το παρελθόν εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελληνες και διεθνείς επενδυτές, αλλά αυτή τη φορά ο Ομιλος της Λαϊκής είναι κοντά στο κλείσιμο συμφωνίαςκαι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Και αυτή τη φορά, το «δέλεαρ» της εξαγοράς αφορά την τραπεζική άδεια. Παράλληλα, όμως, η Επενδυτική Τράπεζα διαθέτει ένα αξιόλογο πελατολόγιο επενδυτικής τραπεζικής, με ίδια κεφάλαια ύψους 220 εκατ ευρώ, με καταθέσεις ύψους 100 εκατ ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ που δεν περιορίζεται στο
retail αλλά έχει σαφή κατεύθυνση τις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς . Η εν λόγω τράπεζα έχει παρουσία μέσω καταστήματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο, Αγρίνιο και Ηράκλειο Κρήτης.
Από πλευράς του Ομίλου Λαϊκής , η πιθανή πώληση της θυγατρικής του, θα ενισχύσει τον Ομιλο με καλής ποιότητας κεφάλαια, ενόψει μάλιστα των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης.
Στο μεταξύ, η Cyprus Popular Bank αναγκάζεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες να αλλάξει λογότυπο και να υιοθετήσει πλέον το CPB BANK, έπειτα από δικαστική διένεξη με την Alpha Bank. Την πρώτη φορά που άλλαξε όνομα, ήταν μετά την κρατικοποίηση της Marfin Popular Bank όταν το κυπριακό Δημόσιο που ανέλαβε τον έλεγχο του Ομίλου, μετονόμασε την τράπεζα στην Ελλάδα από Marfin Egnatia σε Laiki Bank. Ο τίτλος αυτός όμως ήρθε σε….«κόντρα» με την Alpha Bank, η οποία είχε τα δικαιώματα για το συγκεκριμένο όνομα, από την εξαγορά της Ιονικής (και Λαϊκής) Τράπεζας.
Ετσι, η Alpha Bank προσέφυγε εναντίον της Λαϊκής για τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου λογότυπου, οπότε τελίκά το ΔΣ της κυπριακής τράπεζας αποφάσισε την περαιτέρω αλλαγή του διακριτικού τίτλου του υποκαταστήματος από
Laiki Bank σε CPB BANK. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μετονομασία δεν συνιστά οποιαδήποτε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό ή και στο νομικό καθεστώς της τράπεζας και του υποκαταστήματός της και δεν επηρεάζει κατ΄ ουδένα τρόπο τις συναλλαγές της τράπεζας με τους πελάτες της.
Facebook Comments