ΤΑΙΠΕΔ: Ή τιτλοποίηση, ή σύσταση ΑΕΕΑΠ για τα ακίνητα του Δημοσίου
ΤΑΙΠΕΔ: Ή τιτλοποίηση, ή σύσταση ΑΕΕΑΠ για τα ακίνητα του Δημοσίου
ΤΑΙΠΕΔ: Ή τιτλοποίηση, ή σύσταση ΑΕΕΑΠ για τα ακίνητα του Δημοσίου
Η πρώτη εναλλακτική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή της δημιουργίας Εταιρείας Ακινήτων με στόχο την εισαγωγή της στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τη λειτουργία της στα πρότυπα των Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), για τις οποίες μάλιστα επίκειται και αλλαγή επί τα βελτίω του θεσμικού πλαισίου. Στην εν λόγω εταιρεία, για την οποία οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, εξετάζεται και η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό μεταξύ 10%- 15% μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Με την κίνηση αυτή επιδιώκεται η προσέλκυση ενός ηχηρού ονόματος επενδυτή, ο οποίος θα προσφέρει παράλληλα τεχνογνωσία, ενώ θα αναλάβει πιθανότατα και το management της νέας εταιρείας.
Όσον αφορά τη δεύτερη εναλλακτική, για την οποία μάλιστα θα επιδιωχθεί και συνεργασία με τραπεζικούς ομίλους, είναι αυτή της τιτλοποίησης ακινήτων, πρόταση η οποία έχει προαναγγελθεί στο παρελθόν προκειμένου να υπερκεραστεί ο σκόπελος της αρνητικής συγκυρίας στην αγορά ακινήτων, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.
Και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχει γίνει ακόμη η επιλογή των ακινήτων που θα δημιουργήσουν ικανά χαρτοφυλάκια και θα φέρουν άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία, ενώ στο δεύτερο επίπεδο, αυτό των επιδιωκόμενων συνεργασιών, έχουν πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές συζητήσεις με τραπεζικούς ομίλους (εγχώριους αλλά και ξένους), καθώς και ξένα funds προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα.
Οι διαγωνισμοί
Όσον αφορά τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τα έξι διπλωματικά ακίνητα του εξωτερικού, από τα οποία τα αναμενόμενα έσοδα έχουν προϋπολογισθεί στα πέριξ των 40 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τα δύο ακίνητα στο Λονδίνο (η προξενική κατοικία βικτωριανού ρυθμού) και την Κύπρο (8 στρέμματα στη Λευκωσία) από τα οποία το ελληνικό Δημόσιο θέλει να εισπράξει κατ ελάχιστο τα ποσά των 25,5 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ακολουθεί το ακίνητο στις Βρυξέλλες (το παλαιό κτίριο γραφείων της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας) για το οποίο ο ελάχιστος στόχος που έχει τεθεί είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ.
Από τα τρία αυτά ακίνητα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να πουληθούν πιο εύκολα, αναμένεται το 95% περίπου των συνολικών προϋπολογιζόμενων εσόδων.
Facebook Comments