Με μια συντονισμένη εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας απαντούν οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Σε σπάνιο πνεύμα ενότητας οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ομάδας G20 αποφάσισαν στο Μπελέκ κοντά στην Αττάλεια μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων: διακοπή της ροής χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος, αυστηρότερους ελέγχους σε σύνορα και αεροδρόμια για να περιοριστεί η ελευθερία κινήσεων των εξτρεμιστών, μέτρα αντιμετώπισης της προπαγάνδας στο διαδίκτυο και στενότερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των G20 να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να προστατεύουν και να στηρίζουν περισσότερο, από ότι μέχρι σήμερα, πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους λόγω εμφυλίου ή τρομοκρατίας. Όλες οι χώρες προτρέπονται να «μοιραστούν την ευθύνη» της φιλοξενίας προσφύγων στο έδαφός τους, καθώς και στην χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών, την Παιδεία και την αγορά εργασίας.

Διάσκεψη για το προσφυγικό κύμα από τη Συρία στο Λονδίνο

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα μιας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για μια ποσόστωση προσφύγων με στόχο να τερματιστεί η παράνομη μετανάστευση. Για μια ακόμα φορά η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία δεν μπορεί μονομερώς να επιβάλλει όριο στον αριθμό των προσφύγων που περνούν τα γερμανικά σύνορα, όπως ζητούν πολλοί γερμανοί συντηρητικοί πολιτικοί.

Για τις 4 Φεβρουαρίου η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης στο Λονδίνο για το προσφυγικό κύμα από τη Συρία. Οι στόχοι της διάσκεψης είναι πολλοί. Εκτός από τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας στους πρόσφυγες, στην ατζέντα θα βρεθεί και η περαιτέρω στήριξη των χωρών υποδοχής. Παράλληλα θα συζητηθούν οι προοπτικές του πληθυσμού που παραμένει στη Συρία, αλλά και το ερώτημα πως οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν το ταχύτερο «πίσω στις εστίες τους».

Στο επίκεντρο των επαφών με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν οι πιθανότητες ειρήνευσης στην Συρία. «Μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξακολουθεί να υφίσταται “βαθύ χάσμα” στο ζήτημα της Συρίας, υπάρχουν όμως ενδείξεις για συμβιβαστική διάθεση», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντείβιντ Κάμερον. Διαφωνία εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αναφορικά με το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Την ίδια στιγμή ο Ντέιβιντ Κάμερον παρότρυνε τη Ρωσία να πλήττει μόνο στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Θυμίζουμε ότι η Δύση κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι για να στηρίξει το καθεστώς Ασάντ πλήττει κυρίως στόχους των ανταρτών και όχι το Ισλαμικό Κράτος.

Facebook Comments