Άναυδοι παρακολουθούν πολλοί τα τεκταινόμενα στο χώρο των οριζόμενων ως συστημικών τραπεζών, τουλάχιστον ως προς τη συμπεριφορά των αντίστοιχων τίτλων στο ταμπλώ του ΧΑΑ. Ίσως σε αυτούς τους άναυδους δεν περιλαμβάνονται κάποιοι από τους αναγνώστες της τριλογίας των ταπεινών άρθρων του υποφαινόμενου έσχατου αναλυτή. Ίσως …

Η κρίσιμη – όπως τη χαρακτηρίσαμε στο «Τα απόκρυφα των ανακεφαλαιοποιήσεων» – εβδομάδα πέρασε και «Τα μυστικά των ανακεφαλαιοποιήσεων» του άρθρου της προπερασμένης Δευτέρας παραμένουν μυστικά για πολλούς.
Λίγοι θα διαβάσουν και τις παρακάτω τελευταίες επισημάνσεις.

Εθνική
Δεν υπήρξε καμία από τις δύο εκπλήξεις που είχαμε αναφέρει ως ενδεχόμενα και η κάλυψη 10,8% ήταν μία υποφερτή μικροαποτυχία αλλά και λύτρωση. Μάλιστα έδωσε την ευκαιρία στο Δ.Σ. της τράπεζας να αποκλείσει κάποια hedge funds και να μην τους κατακυρώσει τις νέες μετοχές που πλήρωσαν.
Πάντως, πιθανότατα θα είχαν την διάθεση να τοποθετηθούν στο εγχώριο blue chip στην τιμή των 4,010 €.

ALPHABANK
Ρητώς αναμέναμε με ενδιαφέρον το previous close της εναρκτήριας συνεδρίασης της διαπραγμάτευσης των warrants, και προέκυψε γρίφος : την 11/6 ήταν 1,450 € και, χωρίς καμία πράξη, έφθασε στο 0,560 € για previous close της επομένης.
Την Παρασκευή είχαμε high του ΑΛΦΑΤΠ στα 0,820 €, αλλά ήδη η καινούργια εβδομάδα ξεκινά από χαμηλότερα : 0,710 €. Και η μετοχή διαπραγματεύεται ήδη κάπου 10% κάτω από το 0,44 €.

Πειραιώς
Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων υπό ομολογουμένως δυσμενέστατες συνθήκες. Τα παθήματα των βιαστικών επενδυτών των δύο προηγουμένων ανακεφαλαιοποιήσεων, η στράγγιση της ρευστότητας από τις αντίστοιχες εισφορές μετρητών, οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και τα συναφή ήταν το λιγότερο.

Η παγερή απουσία της Gazprom, από την δημοπρασία της ΔΕΠΑ και τις υψηλές προσδοκίες, συνέπεσε τυχαία.
Τα σύννεφα στις παγκόσμιες χρηματαγορές πυκνώνουν, αλλά οι εντολές stop loss δεν έχουν δώσει ακόμη πρωτοβρόχια. Ψιχαλίζει απλώς.
Κάπως έτσι το ΠΕΙΡΔ χαρίζεται πλέον στα 0,008 € (0,8 λεπτά δηλαδή), έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από το 0,385 € του previous close της 11/6 και το ιστορικό υψηλό των 0,119 €.

Ταυτόχρονα η μετοχή της τράπεζας είναι ήδη στο 1,500 €, απέχοντας αρκετά από το 1,70 € της τιμής εξάσκησης του δικαιώματος.
Κάπως έτσι μάλλον περιπλέκεται έτσι περαιτέρω η άσκηση «πόσα warrants θα πάρω για κάθε νέα μετοχή που θα αγοράσω ;» που εξ αρχής προβλημάτιζε τους μετόχους.

Ως highlights από την illustration έκδοση του εκ 565 σελίδων Ενημερωτικού Δελτίου επιλέγουμε τις αναφορές στην εξέλιξη του ενοποιημένου δείκτη μη εξυπηρετουμένων δανείων του ομίλου (13,5% 31/12/11, 23,3% 31/12/12 και 31,4% 31/3/2013 – σ.207) και τα ποσά 1.895,1 εκ. € ως «Αναβαλλόμενες φορολογικές διευκολύνσεις» στην πλευρά του Ενεργητικού του Ομίλου (σ.296) και «(2.315,5 εκ. €)» στο «Σύνολο ιδίων κεφαλαίων» (σ.297).

Συμπέρασμα
Άλλη μία φορά :

«Αναρωτιέται κανείς, στα σημερινά πλαίσια της Ελληνικής Οικονομίας και των απερίγραπτων πολιτικών που διαχειρίζονται τις τύχες της Χώρας, αν οι τράπεζες έχουν βιώσιμη διέξοδο. Η πολύχρονη κρίση εμφανώς τις έχει πλήξει και άμεσα και έμμεσα.
Καθώς ο κρίσιμος δείκτης της εξυπηρέτησης δανείων μπορεί βάσιμα να ελπίζει μόνο σε μη επιδείνωση, η in the box διέξοδος είναι η στροφή κατά της περιουσίας των ανήμπορων πια δανειοληπτών. Πλειστηριασμοί με χίλια δυό εμπόδια, κοινωνική κατακραυγή και δυσχερές χρονοδιάγραμμα.

Ίσως είναι πια καιρός για out of the box σκέψεις …
Τα τετράγωνα λόγια δεν κάνουν για στρογγυλά αυτιά,
Κινέζικη σοφία – εκδόσεις Οδυσσέας» …

Facebook Comments