Υποβάθμιση της Ελλάδας, από την MS, από τις αναπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές
Υποβάθμιση της Ελλάδας, από την MS, από τις αναπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές
Υποβάθμιση της Ελλάδας, από την MS, από τις αναπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές
Είναι ξεκάθαρο ότι η Morgan Stanley στο αιτιολογικό της υποβάθμισης, αποδίδει ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα και καθυστερήσεις “στις Ελληνικές αρχές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών”, για μεταρρυθμίσεις που άπτονται του δανεισμού, των ανοιχτών πωλήσεων και της μεταβιβασιμότητας των τίτλων.
Δυστυχώς αυτή την ανεπάρκεια, την αναποτελεσματικότητα και τις καθυστερήσεις, έχουμε επισημάνει σε αρκετές περιπτώσεις παρεμβάσεων μας, σε θέματα όχι μόνο λειτουργικά σαν αυτά που θίγει η Morgan Stanley, αλλά και πιο ουσιαστικά, όπως είναι η προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας.
Οι συνέπειες της κρίσης έπαιξαν τον ρόλο τους στο μέγεθος της κεφαλαιοποίησης των Ελληνικών εταιρειών, με συνέπεια τα δύο τελευταία χρόνια μόνο μία Ελληνική εταιρεία να πληροί τα κριτήρια, ενώ για τη συμμετοχή μιας χώρας στους δείκτες των αναπτυγμένων αγορών χρειάζονται δύο.
Η κρίση όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δικαιολογία για την υποβάθμιση.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι για την παραμονή της χώρας μας στους δείκτες της Morgan Stanley, προβλεπόταν η εξαίρεση για συμμετοχή με μία εταιρεία. Δυστυχώς αυτή η εταιρεία επέλεξε να μεταναστεύσει από την Ελλάδα ανοίγοντας την πόρτα σε αρκετές άλλες που έκαναν, ή προγραμματίζουν να κάνουν το ίδιο.
Με ανακοίνωση μας προς όλα τα ΜΜΕ στις 23 Οκτωβρίου 2012, με αφορμή την αποχώρηση της Coca Cola Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την αλλαγή έδρας της ΦΑΓΕ Α.Ε., προειδοποιήσαμε για πιθανή μαζική αποχώρηση σημαντικών επιχειρήσεων από τη χώρα μας.
Ακολούθησε ανοιχτή επιστολή μας στις 29 Ιανουαρίου 2013 για την έξοδο της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την εκδήλωση ανάλογης πρόθεσης από την ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. και στη συνέχεια επιστολή μας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με θέμα την αποχώρηση εταιρειών από την Ελληνική αγορά στις 12 Φεβρουαρίου 2013.
Δεδομένου ότι η Morgan Stanley είχε προειδοποιήσει για την επικείμενη υποβάθμιση από τον Ιούνιο του 2012,το σοβαρότερο πλήγμα για την Ελλάδα είναι η απόδοση ανεπάρκειας, αναποτελεσματικότητας και καθυστερήσεων στις Ελληνικές αρχές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που δεν τολμούν να προχωρήσουν σε τομές και μεταρρυθμίσεις, που σε άλλες χώρες είναι δεδομένες και αυτονόητες.
Facebook Comments