Το πολυνομοσχέδιο της… παραοικονομίας
Το πολυνομοσχέδιο της… παραοικονομίας
Το πολυνομοσχέδιο της… παραοικονομίας
Με στόχο λοιπόν τα πρόσθετα έσοδα προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση είπε «Εύρηκα!» και σκέφτηκε να επιβάλει νέο φόρο στην… κατανάλωση ελληνικού κρασιού! Να χτυπήσει δηλαδή ένα εγχώριο προϊόν, την εγχώρια παραγωγή, πραγματοποιώντας μία πανευρωπαϊκή μάλιστα πρωτοτυπία, αφού σε κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβληθεί ΕΦΚ στο κρασί. Και πες ότι στις ακριβές εμφιαλώσεις, που στοιχίζουν π.χ 5 ευρώ η φιάλη, με την νέα επιβάρυνση το κόστος θα πάει στα 5,30 ευρώ, μία αύξηση δηλαδή της τάξης του 6%, χωνεύεται κάπως. Στις φθηνότερες όμως εμφιαλώσεις, που στοιχίζουν π.χ. 1,20 ευρώ, το κόστος εκτοξεύεται στο 1,50 ευρώ, μία αύξηση δηλαδή… 25%! Πείτε μου εσείς με ποια λογική η κυβέρνηση επέλεξε να χτυπήσει ένα μη εισαγόμενο προϊόν, προερχόμενο από Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες. Μάλιστα η επιβάρυνση, όπως εκτιμούν οι οινοπαραγωγοί, θα αυξήσει περαιτέρω την παραοικονομία καθώς η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα φτάσει το 1,20 ευρώ ανά φιάλη, κάνοντας ακριβότερο ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν.
Και πάμε στο νέο μότο του «κανένα σπίτι σε χέρια… ιδιοκτήτη»… Από την απόλυτη, σχεδόν, προστασία της πρώτης κατοικίας, από εδώ και στο εξής μόνο το 25% των δανειοληπτών θα προστατεύεται ενώ για μία ακόμη φορά η μεγάλη χαμένη θα είναι η μεσαία τάξη την οποία η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαφανίσει. Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή είναι από τις ρυθμίσεις για τις οποίες δεν νιώθει ενοχές… Μάλιστα φέρεται να είπε επίσης ότι ε, «αυτός που με εισόδημα 1.200 ευρώ, αγόρασε ένα οίκημα 180 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή για λόγους νεοπλουτισμού, ίσως είναι προτιμότερο να μένει στο Περιστέρι. Δεν μπορούμε να καλύψουμε και αυτόν». Αλίμονο!
Πάμε παρακάτω… Στα φάρμακα. Άλλη φαεινή ιδέα και εκεί.
Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η νέα συμφωνία για τις τιμές δρομολογεί την απόσυρση πολλών προσιτών ελληνικών φαρμάκων και ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών. Η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους. Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ.
Σειρά έχει ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια. Εκτός του ότι ο ΟΠΑΠ αλλά και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου δεν θα έχει αντίκρισμα αφού θα μειωθεί δραματικά ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών με αποτέλεσμα να αποδίδεται λιγότερος φόρος στο ελληνικό δημόσιο και πολλοί παίκτες θα στραφούν στην παράνομη αγορά, η κυβέρνηση… ξεχνά ότι μπορεί να μαζέψει πολλά περισσότερα – μιλάμε για δις – αν απλά κυνηγήσει τον παράνομο τζόγο. Όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΟΠΑΠ, Οδυσσέας Χριστοφόρου, ο παράνομος τζόγος αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Αν τον νομιμοποιήσει η κυβέρνηση θα μπορέσει να λάβει περίπου 2 δις ευρώ, εφτά φορές περισσότερα δηλαδή από τα 300 εκατ. ευρώ περίπου, που παλεύει να μαζέψει από ισοδύναμα.
Πάμε τώρα και στις 100 δόσεις… Το μέτρο-κορωνίδα της κυβέρνησης για το οποίο σε κάθε ευκαιρία καυχιόταν Ε, το πήρε πίσω, πετώντας όσο πιο γρήγορα και όσο πιο πολλούς γίνεται, έξω. Και όσο για αυτούς που την πίστεψαν και την εμπιστεύτηκαν, ε ας πρόσεχαν, έτσι;
Δεν μπορώ να μην κάνω και μία μικρή αναφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια όπου ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να γλιτώσει την φορολόγηση μόνο εάν έχει κάνει πρώτα… έξωση στον ενοικιαστή. Βεβαίως. Η κυβέρνηση φέρνει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πιο κοντά… στα δικαστήρια.
Συμπέρασμα, με το νέο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση μας ράβει νέους φόρους, ενισχύει την παραοικονομία, χτυπά την ελληνική παραγωγή και τις επιχειρήσεις και ανάβει φωτιές στις σχέσεις μας. Ας (μην) πιούμε σ’ αυτό!
Facebook Comments