«Δεν μπορεί να λυθεί με όρους καταστολής το προσφυγικό πρόβλημα, είναι πολιτικό πρόβλημα» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.  Ο κ. Τσίπρας ζήτησε στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της Ευρώπης με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και την επιτυχή αντιμετώπιση των διακινητών.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, πέραν των μέτρων φύλαξης, «πρέπει κυρίως να εστιάσουμε στη δυνατότητα των ευρωπαϊκών χωρών , και της Ελλάδας, να μοιραστούμε το βάρος με την Τουρκία.. Αυτό σημαίνει αποτελεσματική και αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης για να έρχονται με νόμιμο τρόπο στην Ευρώπη, και να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών… Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου».

«Όταν έχουμε 2,5 εκατ. Σύρους στην Τουρκία, άλλους τόσους σε Λίβανο και Ιορδανία, πρέπει να αναλογιστούμε γιατί φεύγουν από τα σπίτια τους… Ο πόλεμος, οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η τρομοκρατία, οι βόμβες» τόνισε, ζητώντας από την Ευρώπη να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί.

«Χρειάζεται πολιτική λύση στο Συριακό, αν δεν αντιμετωπίσουμε την αιτία που γεννά το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» ξεκαθάρισε.

Ελληνοτουρκικά

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι οι δυο πλευρές συζήτησαν το θέμα των αυξημένων παραβιάσεων στο Αιγαίο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διαλόγου. «Εντείνουμε τις προσπάθειες μας, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με ουσιαστικές αποφάσεις για την ανάπτυξη του εμπορίου, των μεταφορών και των συγκοινωνιών… Το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα συνεργασίας» παρατήρησε.

«Έχουμε έναν κοινό ορίζοντα τεσσάρων ετών, αλλά πρέπει να κάνουμε γρήγορα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυπριακό – Θράκη

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δίκαιη βιώσιμη λύση. «Είμαι 41 ετών, τα τελευταία 41 χρόνια ακούω για δίκαιη βιώσιμη λύση, όμως είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία» τόνισε, αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά τους μουσουλμάνους της Θράκης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Θράκη ως «παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτισμών», δηλώνοντας ότι υπάρχουν ήδη τεμένη για τους μουσουλμάνους έλληνες πολίτες, ενώ δήλωσε ότι το τέμενος στην Αθήνα θα γίνει.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για μια δίκαιη βάσει του πλαισίου ΟΗΕ και εντός του κοινοτικού κεκτημένου, με ασφάλεια όλων των κατοίκων, λύση και χωρίς τρίτους εγγυητές βεβαίως σε ένα πλαίσιο ασφάλειας που πρέπει να συνδιαμορφωθεί» διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλουμε να κλείσουν τα ενταξιακά κεφάλαια, αλλά όχι εύκολα η στο πόδι… Τα κεφαλαία πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να εκπληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες» τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τα κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία.

Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν να συνεργαστούν τεχνικά σε επίπεδο Ακτοφυλακών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Facebook Comments