Νέο γύρο διαπραγματεύσεων ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, για το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα το οποίο και θα περιέχει πολύ πιο δύσκολα μέτρα από το πρώτο, όπως το Ασφαλιστικό ή μέρος αυτού, το φορολογικό των αγροτών, τα κόκκινα δάνεια που δεν συμφωνήθηκαν στον πρώτο γύρο – και κυρίως το θέμα της πώλησής τους σε ξένα funds και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το κλείσιμο αυτών των μέτρων θα ανάψουν και το πράσινο φως για την υποδόση του 1 δις ευρώ, ενώ την ίδια ώρα, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σήμερα να ψηφίσει τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 2 +10 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο αυτό πακέτο θα πρέπει να «κλειδώσει» έως αύριο, όταν και είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα συναντηθούν ξανά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω μέτρα θα έπρεπε να ψηφιστούν έως τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι η ψήφιση τους να μετατεθεί για τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει χαμηλά τις εντάσεις – τόσο εσωκομματικά όσο και κοινωνικά – ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να αλλάξει την όλη ατζέντα, με εναλλακτικές προτάσεις για την επίτευξη του στόχου για περιορισμό της δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.

Ετσι, θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές ότι ο στόχος για μείωση της δαπάνης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις αλλά και αύξηση των εισφορών πρώτα και μετά να υπάρξουν περιορισμένες περικοπές στις υπάρχουσες συντάξεις.

Τον τελευταίο λόγο φυσικά έχουν οι θεσμοί, τους επικεφαλής των οποίων συναντά σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Facebook Comments