Έληξε η κατάσταση ομηρίας στο Μαλί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο κάνει λόγο για 18 νεκρούς, ενώ επικαλούμενο πληροφορίες αναφέρει ότι νεκροί είναι δύο από τους δράστες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ η οποία βρίσκεται στους χώρους του ξενοδοχείου, οι νεκροί είναι πιθανό να είναι περισσότεροι από 27.

Η ομηρία-θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί στο ξενοδοχείο πολυτελείας Radisson της Μπαμάκο, πρωτεύουσας του Μαλί, όπου ένοπλοι ισλαμιστές κρατούσαν ως ομήρους περισσότερους από 100 ανθρώπους, κι ενώ μαλιανές, αμερικανικές και γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καθαρίσουν το χώρο.

Οι τρομοκράτες είχαν αρχικά αρπάξει 170 ομήρους, όμως σχεδόν 40 εξ αυτών απελευθερώθηκαν νωρίτερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Μαλί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο απολογισμός της ξενοδοχειακής αλυσίδας, η οποία αναφέρει πως στο κτήριο βρίσκονταν ακόμα 125 πελάτες και 13 μέλη του προσωπικού, κάτι που σημαίνει πως είχαν προλάβει να ξεφύγουν περίπου 30 άνθρωποι, πριν την επέμβαση των αρχών.

Η μαλιανή κυβέρνηση έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για την εθνικότητά τους ή για το εάν πρόκειται για υπαλλήλους του ξενοδοχείου ή ενοίκους. Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της αφρικανικής χώρας είχε μεταδώσει πως οι απελευθερωθέντες ανέρχονται σε 80.

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους βρίσκονταν Γάλλοι και Βέλγοι, ενώ για τουλάχιστον επτά Κινέζους έκανε λόγο το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua. Ο γαλλικός αερομεταφορέας Air France επιβεβαίωσε ότι 12 μέλη πληρώματός της βρίσκονταν στο ξενοδοχείο αλλά έχουν απελευθερωθεί. Η Air France έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων προς το Μαλί.

Έχουν επίσης διασωθεί έξι αμερικανοί πολίτες.

Οι ισλαμιστές, από δύο έως δέκα στον αριθμό, πιστεύεται ότι απελεύθερωσαν κάποιους ομήρους οι οποίοι ήταν μουσουλμάνοι και μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι. Οι δράστες έφτασαν στο ξενοδοχείο με όχημα που έφερε διπλωματικές πινακίδες.

Στο Μαλί μετέβη ειδική ομάδα της γαλλικής Αστυνομίας που ειδικεύεται σε καταστάσεις ομηρίας, στο πλαίσιο της πλήρους στήριξης που υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ . Υπήρξε καθ όλη την διάρκεια του συμβάντος επικοινωνία με τον μαλιανό ομόλογό του.

Νωρίτερα:

Υπόθεση ομηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο πολυτελές ξενοδοχείο της αλυσίδας Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι, πρώην γαλλικής αποικίας, Μπαμάκο, στο οποίο ένοπλοι επιτέθηκαν το πρωί, φωνάζοντας, σύμφωνα με μαρτυρίες, «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι Μεγάλος).

Πηγή της Προεδρίας της Γαλλίας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι ανάμεσα στους ομήρους υπάρχουν Γάλλοι πολίτες, ενώ Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι έξι εργαζόμενοι στην τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines βρίσκονται επίσης όμηροι των ενόπλων.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Rezidor, στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει, δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους».

 

Πάντως, λίγα λεπτά αργότερα, πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε ότι εκτιμάται πως μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκονται 10 ένοπλοι, ενώ ανακοινώθηκε επισήμως ότι από την επίθεση των ενόπλων έχουν τραυματιστεί δύο υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. 

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ένοπλοι απελευθέρωσαν κάποιους ομήρους, μεταξύ των οποίων όσους μπορούσαν να αναφέρουν αποσπάσματα από το Κοράνι.

Facebook Comments