O Γιούνκερ σώζει τις ελληνικές καταθέσεις, για πάντα
O Γιούνκερ, σήμερα Τρίτη, σώζει τις ελληνικές καταθέσεις, για πάντα
O Γιούνκερ, σήμερα Τρίτη, σώζει τις ελληνικές καταθέσεις, για πάντα
Πώς; Με μία απλά φράση: Πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Και όταν λέμε πανευρωπαϊκή, ναι εννοούμε την συμμετοχή και της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει σήμερα – μέσω του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις – το σχέδιο για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, με το οποίο θα ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση της ευρωζώνης και το οποίο ουσιαστικά και αδιαμφισβήτητα στέλνει το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης σε ένα άλλο επίπεδο.
Το νέο αυτό σχέδιο θα σπάσει την σχέση μεταξύ τραπεζών και κρατών και θα διασφαλίσει ότι όλες οι καταθέσεις των τραπεζών τις ευρωζώνης είναι ασφαλείς (μέχρι τις 100.000 ευρώ) ανεξάρτητα από το σε ποια τράπεζα είναι «καταχωρημένες». Τελικός στόχος είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός κουμπαράς για τη διασφάλιση των καταθέσεων.
Οι χώρες του ευρώ έχουν σήμερα το δικό τους εθνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων. Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο αρχικά – μέχρι το 2020 – θα βασίζεται στην αντασφάλιση, και οι ευρωπαίοι αποταμιευτές θα μπορούν να παίρνουν τα χρήματά τους από το πανευρωπαϊκό ταμείο μόνο σε περίπτωση κατάρρευσης μίας τράπεζας της χώρας τους και μόλις οι πόροι ασφάλισης των καταθέσεών τους έχουν εξαντληθεί εθνικά και αφού έχει εφαρμοστεί η οδηγία BRRD.
Μετά το 2020, όμως, θα υπάρξει ένα σύστημα «συνασφάλισης» μέσω του οποίου οι καταθέτες θα ανακτούν τα χρήματά τους ταυτόχρονα και από το ευρωπαϊκό αλλά και από το εθνικό ταμείο, αρχής γενομένης από το πρώτο ευρώ. Ουσιαστικά, το ευρωπαϊκό ταμείο θα έρχεται αρωγός στο εθνικό ταμείο αν υπάρχει ανεπάρκεια κάλυψης. Το ποσοστό των «ευρωπαϊκών» χρημάτων στα «εθνικά» χρήματα θα αυξάνεται κατά 20% κάθε έτος μέχρι το 2024 και ουσιαστικά από το 2024 και μετά, η εγγύηση θα είναι αποκλειστικά από το ευρωπαϊκό ταμείο.
Ο Μάριο Ντράγκι έχει τονίσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι είναι υπέρ αυτού του κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, αφού όπως έχει πει «οι καταθέσεις πρέπει να απολαμβάνουν του ίδιου επιπέδου προστασίας οπουδήποτε στην Ευρωζώνη κι αν βρίσκονται» και δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης χωρίς ένα κοινό καθεστώς εγγύησης καταθέσεων.
Αρκετές φορές ωστόσο έχει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίσει την κάθετη αντίθεσή του σε κάτι τέτοιο και το απορρίπτει κατηγορηματικά. Πρόσφατο δημοσίευμα της FAZ εξηγεί με λίγα λόγια το γιατί. Με μία κοινή εγγύηση θα υπάρχει κοινοτικοποίηση των ρίσκων όλων των τραπεζών. «Αυτό σημαίνει ότι οι γερμανοί καταθέτες θα είναι υπέγγυοι για τις ελληνικές τράπεζες».
Βέβαια δεν είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες που δημιουργούν πονοκέφαλο στο Βερολίνο, αλλά και οι ιταλικές και οι ισπανικές
Η μεγαλύτερη αγωνία του Σόιμπλε, όμως, δεν είναι καν αυτή. Γιατί τώρα ξεκινά ο μεγάλος «πόλεμος» με τον Ντράγκι, εμμέσως, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ δηλώνει απόλυτος υποστηρικτής του σχεδίου Γιούνκερ.
Αν και επικεφαλής αυτού του ευρωπαϊκού ταμείου των καταθέσεων θα είναι μία… γερμανίδα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής αρχής εξυγίανσης των τραπεζών (SRM), Έλκε Κένιγκ, αυτό δεν… απαλύνει τον «θυμό» του γερμανού ΥΠΟΙΚ .
Αυτό το βήμα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης της ευρωζώνης, ουσιαστικά ενσωματώνει στο ευρωσύστημα την εποπτεία και τις καταθέσεις των περιφερειακών γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen). Αν και έχουν ακουστεί «φωνές» ότι η Κομισιόν μπορεί να προτείνει ουσιαστικά την εξαίρεση των γερμανικών ταμιευτηρίων, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Αυτό για τον Σόιμπλε και την Γερμανία, έχει τεράστιες «εσωπολιτικές» διαστάσεις.
Γι αυτό και τον Σεπτέμβριο το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε σχέδιο νόμου που επιτρέπει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να καθορίζει αυτό τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών, τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και τη λήψη εσωτερικών αποφάσεων.
Με τον νέο νόμο το Βερολίνο ουσιαστικά εμποδίζει την ΕΚΤ από το να ελέγχει προληπτικά τράπεζες και να ζητεί την λήψη μέτρων όπως την ανακεφαλαιοποίησή τους όταν κρίνει ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας.
Τα πράγματα πλέον αλλάζουν οριστικά και αμετάκλητα, με την Κομσιιόν και την ΕΚΤ να μην πρόκειται να κάνουν πίσω, όποιες και αν είναι οι γερμανικές αντιρρήσεις Σήμερα λοιπόν ξεκινά ο «πόλεμος» Βρυξελλών- Βερολίνου και παράλληλα ο Γιούνκερ με μία κίνηση «λύνει» το πρόβλημα των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών.
Facebook Comments