Αφού λοιπόν κέρδισε πολύτιμο πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση, καθώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχει πλέον μετακινηθεί και επισήμως για το 2016, βρήκε ευκαιρία να δώσει στον εαυτό της συγχαρητήρια. 

Ενώ η επιδρομή των φόρων στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου δεν έχει έλεος, ενώ τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες γράφουν νέα ρεκόρ και ενώ δεν αναμένεται η χώρα να λάβει τίποτα από τους δανειστές πέραν του 1 δισ. ευρώ που είναι η επόμενη υποδόση (αφού όλες οι άλλες δόσεις θα δοθούν μετά την αξιολόγηση), ο υπουργός Οικονομικών ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής και φωνάζει (στον εαυτό του) «Bravo Eucleidis, έσκισες!».

Ο κ. Τσακαλώτος λοιπόν, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση 12 ΠΝΠ, δήλωσε (αυτολεξεί) ότι: «Yπήρξαν οικονομικές επιπτώσεις από την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών, αλλά αξίζει να δοθεί ένα “μπράβο” στην κυβέρνηση, η οποία κινήθηκε με ευελιξία και πέτυχε να μειώσει τις συνέπειες».

Με λίγα λόγια, κλείσαμε τις τράπεζες, επιβάλαμε στον κάθε πολίτη πόσα από τα λεφτά του μπορεί να… ακουμπά (είπε μάλιστα «καθιερώσαμε εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων τα 420 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μηνιαίο μισθό 1680 ευρώ», δηλαδή ήταν και… γενναιόδωροι) κι έτσι καταφέραμε να εμποδίσουμε την καταστροφή, «μπράβο μας».

Για τα χρέη όμως προς συμβασιούχους, προμηθευτές και εταιρείες που συνεργάζονται με το Δημόσιο, (τα οποία τον Σεπτέμβριο έφτασαν στα 5,9 δισ. ευρώ),  ούτε λόγος! Όλοι αυτοί μέχρι να δουν τα λεφτά που τους χρωστάει το κράτος, θα πρέπει να βρουν τρόπο να «επιβιώσουν».

Γιατί εφόσον η κυβέρνηση πήρε παράταση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αυτομάτως δόθηκε και παράταση στην ασφυξία της αγοράς. Οι δόσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ του Νοέμβριου και του Δεκεμβρίου, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την αξιολόγηση και άρα θα έμπαιναν στο Ταμείο πριν το τέλος του έτους, πάνε για αργότερα. Αρα και η πληρωμή κάποιων από τις οφειλές-βουνό του κράτους προς τους ιδιώτες, πάνε για αργότερα.

Πλέον το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει κανείς από αυτούς για να κάνει γιορτές είναι να έλθει το 1 δισ. ευρώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε επίσης ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει η συζήτηση για το χρέος και η άρση των τραπεζικών περιορισμών, μπορεί να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Από το ένα successstory στο άλλο δηλαδή…

Aς τα δούμε ένα-ένα…

Success story 1: Ανακεφαλαιοποίηση

Τι να πει κανείς για την ανακεφαλαιοποίηση… Οι ελληνικές τράπεζες ξεπουλήθηκαν σε ξένους σε εξευτελιστικές τιμές μετοχών, με το κράτος να χάνει την πλειοψηφία και μαζί και αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ναι τον ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση ήταν στα κάγκελα.

Success story 2: Συζήτηση για το χρέος

Σε ότι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται ότι δεν διάβασε την συνέντευξη του Κλάους Ρέγκλινγκ προχθές…  Ο επικεφαλής του ESM είπε ξεκάθαρα ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Με λίγα λόγια, αναδιάρθρωση τέλος. Για ποια συζήτηση για το χρέος μιλά λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος; Ο Ρέγκλινγκ ήταν σαφέστατος: «Tο επίπεδο του χρέους από μόνο του δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Tο βάρος του ελληνικού χρέους είναι πολύ χαμηλότερο από όσο δείχνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ. Είναι κάπως συγκρίσιμο με την Ιαπωνία, που έχει χρέος σχεδόν 250% του ΑΕΠ, αλλά προφανώς η Ιαπωνία δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησής του, επειδή τα επιτόκια είναι πάρα πολύ χαμηλά». Όπως δηλαδή αυτά που έχει η χώρα μας μετά την συμφωνία διάσωσης…

Success story 3: Αρση των capital controls

Και ναι λοιπόν, το νέο μότο της κυβέρνησης δεν είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, ούτε η έξοδος από την κρίση ή την… τρόικα, αλλά η έξοδος από τα capital controls στα οποία η ίδια μας οδήγησε. Για αυτό και έχουν πληθύνει οι δηλώσεις το τελευταίο διάστημα περί άρσης των έλεγχων κεφαλαίων στο α’ τρίμηνο του 2016. Αυτό θα αποτελέσει το success story της κυβέρνησης και έχει ήδη αρχίσει να χειροκροτεί τον εαυτό της. Τελικά ο ναρκισσισμός της κυβέρνησης δεν τελείωσε με την έξοδο Βαρουφάκη.

Ωιμέ!

Facebook Comments