Η έλλειψη επαρκών οικονομικών θεσμών βλάπτει σοβαρά την κοινωνία
Η έλλειψη επαρκών οικονομικών θεσμών βλάπτει σοβαρά την κοινωνία
Η έλλειψη επαρκών οικονομικών θεσμών βλάπτει σοβαρά την κοινωνία
Προφανώς, η εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου γίνεται τη στιγμή του δανεισμού, αλλά παρ όλα αυτά οφείλει να αναπροσαρμόζεται, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη λειτουργία της δραστηριότητας ενός κερδοσκοπικού πιστοδοτικού οργανισμού.
Να θυμίσω ότι η χώρα μας έχει έλλειμμα οικονομικών θεσμών, κάτι που έχω θίξει πολλές φορές σε δημόσιες παρεμβάσεις μου.
Την ανάγκη περαιτέρω οικονομικής επιμόρφωσης του κοινού στη χώρα, αλλά και την παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής προς τους δανειολήπτες, που παρότι περιγράφεται στον Κώδικα Δεοντολογίας Επενδυτικών Υπηρεσιών, αυτό δεν καλύπτει την απόφαση δανεισμού ενός εκάστου καταναλωτή. Αυτό πρέπει να αλλάξει, ενώ η παροχή αυτή πρέπει να γίνεται από προσωπικό με την αντίστοιχη γνώση και επιμόρφωση. Το υφιστάμενο πλαίσιο καλύπτει μόνο το δεύτερο στοιχείο προς το παρόν που τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν επαρκεί.
Πολλοί θα πουν ότι τώρα καταφέρομαι εναντίον των υπαλλήλων, αλλά και των διοικήσεών τους.
Αντιθέτως,επισημαίνω την ανάγκη περαιτέρω επιμόρφωσης του υπάρχοντος προσωπικού, αναπροσαρμογής της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που ενυπάρχει στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και την διαφοροποίηση των οικονομετρικών μοντέλων συνολικά. Ας μην ξεχνάμε, ότι τελικά αυτές οι στρεβλώσεις, οδήγησαν στο σαφές πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Είναι η έλλειψη γνώσης και εποπτείας που αφήνει να γιγαντώνονται οι διάφορες φούσκες κι όχι η τάση της αγοράς εν γένει, είτε αυτή είναι σε επίπεδο χώρας, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για να επιστρέψουμε στα τα του οίκου μας, δεν υπήρχε ορθό πλαίσιο και δεν υπάρχει ακόμη και τώρα, αφού παρά την επιμόρφωση που γίνεται στους υπαλλήλους, η έλλειψη οικονομικής γνώσης δεν επιτρέπει την ορθή παροχή συμβουλευτικής, προς το συναλλασσόμενο ως προς τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, αλλά και της επενδυτικής ή δανειοληπτικής απόφασης αυτού.
Αυτό είναι προφανώς, αρμοδιότητα του Οικονομικού Επιμελητηρίου να το αναδείξει και συνολικά των ανθρώπων που ασχολούνται με την οικονομική επιστήμη, μιας και μόνο αυτοί έχουν την επιστημονική κατάρτιση να αντιληφθούν στο σύνολο του, το ζήτημα.
Είναι σαφές, ότι έχουμε δρόμο ακόμα για να ωριμάσει, μια νέα ακόμα επιστήμη, όπως είναι η οικονομική, μολονότι επηρεάζει καλώς ή κακώς, τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όσο προχωρά η άρση των συνόρων μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο θα αναδεικνύεται η ανάγκη της αυξημένης συμμετοχής των οικονομολόγων στη συγγραφή δικαίου, στην θεμελίωση του σύνθετου ρόλου της συμβουλευτικής, καθώς και την θέσπιση κανόνων που θα αναδεικνύουν την αποπολιτικοποίηση των οικονομικών θεσμών της χώρας, όπως για παράδειγμα τη θέσπιση ασυμβίβαστου, μεταξύ της ανάληψης διοίκησης και της πολιτικής δραστηριοποίησης. Κοινώς, το διαχωρισμό μεταξύ των ιδιοτήτων.
Είτε θα είσαι πολιτικός, είτε manager. Και τα δυο μαζί δημιουργούν στρεβλώσεις που οδηγούν την κοινωνία στα άκρα.
Facebook Comments